رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا از ارجاع 10 هزار پرونده شکایت از سایت اینترنتی دیوار در 10 ماه گذشته به این مرکز خبر داد.
ایران همپا با کشورهای دیگر در حوزه های مختلف تکنولوژی جدید مانند کسبوکارهای نوین و فین تکها رشد کرده است و همین مساله باعث شده مسئولان به فکر ایجاد زیرساختهای مناسب برای این فضا باشند اما گمنامی و احراز نشدن هویت واقعی کاربران فضای مجازی، در این میان، مسالهساز شده است.
امروزه ما در جهانی زندگی میکنیم که ابعاد زندگی بشر در حوزههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی، بیش از گذشته به فضای مجازی وابسته شده است. تمام کسانی که در این جهان رو به تکنولوژی زندگی میکنند، سطح زیادی از نیازمندیها و توقعاتشان در حوزههای مختلف را با حضور در این فضا و استفاده از آن رفع میکنند.
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا، دوشنبه در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار گروه علمی ایرنا با تاکید بر این که پلیس فتا اعتقاد دارد باید از کسبوکارهای نوین و قانونمدار حمایت شود گفت: از نظر ما کسب و کارهایی قانونمدار هستند که مجوزهای رسمی را دارند، استانداردها و قوانین را رعایت میکنند و برای سیستمهای قانونی و نظارتی کشور شناخته شده هستند. پلیس فتا از این دست کسبوکارها حمایت میکند.
سرهنگ «حسین رمضانی» افزود: اخیرا ما شاهد بودیم پلیس فتای تهران و کل کشور، نسبت به مشکلی که در خصوص وبسایت درج آگهی دیوار به وجود آمده، واکنش نشان دادهاند. ما در حوزه وب سایتهایی مانند «دیوار» و «شیپور» دارای مشکلاتی هستیم چرا که افراد با روشهای مختلف وارد این سایتها میشوند، دست به کلاهبرداری میزنند و برخی از کاربران، قربانی آنها میشوند.
وی تصریح کرد: حساسیتها در خصوص سایت دیوار آن جا شدت گرفت که ما متوجه شدیم در طول 10 ماه، بیش از 10 هزار پرونده با موضوعیت سایت اینترنتی دیوار، به پلیس فتا ارجاع شده بود، به همین دلیل چندین جلسه با مسئولان سایت دیوار در پلیس فتا و دادستانی کل داشتیم.
رمضانی ادامه داد: در خلال این دیدارها پیشنهاداتی برای جلوگیری از کلاهبرداری را به مسئولان سایت ارائه کردیم، بعضی از مواردی که با آنها در میان گذاشتیم انجام شده، اما یک تعدادی همچنان باقی مانده و متاسفانه شاهد رشد جرایم در این وبسایت درج آگهی هستیم.
وی با اشاره به این که پلیس فتا به دنبال آن است که وبسایتهای درج آگهی فروش، به محل امن کلاهبردارهای اینترنتی تبدیل نشود، گفت: مطمئن هستیم با اراده و تلاش مسئولان وبسایتها و با حمایت پلیس فتا و مقامات قضایی میتوانیم این کسب و کارها را امن کنیم، به شرط این که اراده و اقدام عملیاتی در مسئولان دیوار وجود داشته باشد.
به گزارش ایرنا، وبسایت درج آگهی دیوار از سال ۱۳۹۲ با هدف خرید و فروش بدون واسطه آنلاین آغاز به کار کرده است. در این سایت کاربران مستقیماً و بدون هیچ واسطهای با هم تماس میگیرند، سایت دیوار هیچ دخالتی در امر خرید و فروش ندارد و کاربران باید خودشان جنبههای مختلف امنیتی را در نظر بگیرند.
** ورود واژه «صلاحیت سایبری» به عرصه کسبوکارهای مجازی از سال آینده
سرهنگ رمضانی با تایید این که پلیس فتا قصد دارد در حوزه کسبوکارهای نوین نقش حمایتکننده را ایفا کند، گفت: به دنبال این هستیم که در سال آینده با کمک اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی، واژه «صلاحیت سایبری» را وارد حوزه کسبوکارهای مجازی کنیم، صلاحیت سایبری مبتنی بر یکسری الزامات استاندارد است.
به گفته وی اکنون الزامات استاندارد امنیت سایبری در پلیس فتا تهیه و به اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی اعلام شده است و بر همین اساس باید این استانداردها در زیرساختهای کسبوکارهای نوین رعایت شود.
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا اظهار داشت: در همین راستا، پلیس فتا با همکاری اتحادیه کسب و کارهای اینترنتی در خصوص صلاحیتهای سایبری امنیت مانند زیرساختهای کسبوکار، صلاحیت فنی افراد مشغول به کار در کسبوکارها، برای ارتقای امنیت مردم و کسبوکارهای نوین و مقابله موثر با مجرمان، اقدامات اساسی را اعمال خواهند کرد.
او در خصوص سامانه «شاهکار» که سازمان فناوری اطلاعات آن را برای احراز هویت راهاندازی کرده است، توضیح داد: مهمترین چالشی که در حوزه امنیت سایبری با آن مواجه هستیم، مساله نظام احراز هویت است، ما اکنون در حوزه اپراتورها در جرایم با هویتهای جعلی مواجه هستیم و مجرمان با انگیزه ارتکاب جرم به وسیله مدارک جعلی، سیمکارت تهیه کرده یا حساب بانکی افتتاح میکنند و همین مساله، مشکلاتی را در زمینه جرایم سایبری برای ما ایجاد کرده است.
وی مساله اصلی در کسبوکارهای نوین به ویژه در وبسایتهای درج آگهی را احراز هویت دانست و گفت: مجرمان به دلیل این که میتوانند با هویتهای جعلی، رفتارهای خود را برنامهریزی و مدیریت کنند از این فرصت استفاده کرده و کلاهبرداریهایشان را سازماندهی میکنند و متاسفانه با این ترفندها قربانیان زیادی داشتیم.
سرهنگ رمضانی ابراز امیدواری کرد پلیس فتا بتواند با حمایت وزیر ارتباطات، دادستانی کل، قوه قضاییه، مرکز ملی فضای مجازی و تمام سازمانهایی که در این زمینه نقش دارند، نظام احراز هویت را در فضای سایبر کشور ایجاد کند تا از گمنامی در این فضا جلوگیری شود زیرا این گمنامی مهمترین امتیاز در دست مجرمان است که قدرت ارتکاب جرایم سایبری را به آنها میدهد.
وی در پایان گفت: امیدواریم به کمک مسئولان کسبوکارهای نوین، بتوانیم فضای امنی را برای کسبوکارها ایجاد کنیم و در سال 98 با برنامهریزی و حمایت همه دستگاهها از جمله سازمان فناوری، وزارت ارتباطات، مرکز ملی فضای مجازی، قوه قضاییه و مسئولان کسبوکارهای اینترنتی شاهد فضای امن باشیم.