سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

April 27, 2019
16:01 شنبه، 7ام اردیبهشتماه 1398
کد خبر: 99113

نخستین روبات خودمختار ردیاب که در بدن می‌گردد

بیومهندسان بیمارستان کودکان در بوستون ادعا کردند که نخستین روبات را در جهان طراحی کرده‌اند که می‌تواند به صورت خودمختار در داخل بدن به جستجو بپردازد.
 
به گزارش ScienceDaily، تیمی از زیست مهندسان در یکی از طرح‌های خود برای ترمیم دریچه قلب حیوانات به این نتیجه رسیدند که می‌توانند یک کاتتر روباتیک درست کنند. کاتتر در پزشکی، یک لوله نازک، معمولا بلند و قابل انعطاف و ساخته شده از مواد دارای کاربرد در پزشکی است که در طیف گسترده‌ای از توابع دانش پزشکی و بهداشت کاربرد دارد. کاتترها وسیله‌ای در خدمت پزشکی هستند که می‌توانند در بدن بیمار برای یک هدف معین استفاده شوند. با تغییر در مواد یا تنظیم شکل کاتتر در مرحله تولید، می‌توان به کاتتر برای قلب و عروق، ارولوژی، گوارش، سیستم عصبی و برنامه‌های کاربردی چشمی دست یافت.
 
این محققان کاتتر روباتیک را به گونه‌ای طراحی کردند که بتواند در میان دیواره‌های ضربان‌دار و پر از خون قلب راه خود را باز کند و به جست‌وجو بپردازد و این کار را بدون هیچ هدایت شونده ای انجام دهد.
 
جراحان بیش از یک دهه است که از روبات‌های هدایت ‌شونده‌ای که با یک دسته کنترل شونده در خارج از بدن هدایت می‌شوند، برای جست‌وجو در داخل بدن و با کمک نیروهای خارجی مانند نیروی مغناطیس، از آنها کمک می‌گیرند. اما این نخستین باری است که از روبات خودکار برای این کار استفاده می‌شود.
 
این ویژگی خودکار بودن روبات‌ها در فرآیند عمل‌های جراحی به جراحان کمک می‌کند و با کاستن از خستگی جراحان، تمرکز آنها را برای عمل‌های دشوارتر بالا می‌برند. این روبات دقیقا مانند هواپیمایی کار می‌کند که خلبان آن را روی سیستم خودکار قرار می‌دهد و خودش به کارهای مهم دیگر می‌پردازد.
 
گفتنی است که این کاتتر ردیاب روباتیک با استفاده از نوعی حسگر تماسی نوری فعالیت می‌کند و جراحان نقشه‌ای از آناتومی قلب و اسکن‌های قبل از عمل را هم بررسی می‌کنند. در این حسگر تماسی از هوش مصنوعی و الگوریتم‌های پردازش تصویری استفاده می‌شود تا موقعیت قرارگیری کاتتر روباتیک را در داخل قلب کنترل کنند.
 
تصویربرداری و الگوریتم‌های یادگیری ماشینی هوش مصنوعی به حسگر نوری ردیاب سوند روباتیک که به ردیاب دیواری هم معروف است، کمک می‌کند که ویژگی‌های تصویری سوند را تشریح کند. در این حالت، کاتتر روباتیک از ابتدای قلب کار خود را شروع می‌کند و در امتداد دیواره حرکت می‌کند.
 
الگوریتم‌ها به سوند روباتیک کمک می‌کنند تا این کاتتر اطلاعاتی از بافت قلبی را که با آن در تماس است، به‌دست آورد. توانایی رباتیک در تصویرسازی و درک محیط، نیاز به تصویربرداری فلوروسکوپی را برطرف می‌کند. در این روش تصویربرداری، بیمار در معرض اشعه یونیزه قرار می‌گیرد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.