چرا واتساپ هرگز نمیتواند ایمن باشد؟
انتشار خبر جاسوسی اپلیکیشن محبوب واتساپ از کاربران جهانی که هفته گذشته برای نخستین بار منتشر شد همگان را متعجب کرد. در خبرهای اولیه این طور گفته شد که این ابزار پیامرسان تمام محتویات گوشی هوشمند از جمله عکسها، ایمیلها و متنها را رصد میکند و تنها به دلیل آنکه روی دستگاه موبایلی خود واتساپ نصب کردهاید این اطلاعات را در دسترس هکرها قرار میدهد.
به گزارش گروه اخبار خارجی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) البته باید گفت که این خبر کارشناسان امنیتی را چندان هم متعجب نکرد. سال گذشته در پی انتشار پرونده مشابه واتساپ مجبور به اعتراف شد و یک تصویر ویدیویی در پی بررسیهای بعدی مشخص شد یک تصویر ویدیویی ساده کافی بود تا هکرها بتوانند به تمام محتویات و دادههای ذخیره شده در گوشی هوشمند دسترسی پیدا کنند.
هر زمان که قرار است واتساپ یک آسیبپذیری جدی را در اپلیکیشن خود برطرف کند، یک مشکل جدیتر خود را نمایان میکند. تمام مشکلات امنیتی که به این ابزار پیامرسان برمیگردد امکان نظارت و دسترسی دیگران به گوشی هوشمند را فراهم میکند و این مشکلات امنیتی شبیه به یک درب خروجی مخفی برای اپلیکیشن مذکور عمل میکند.
کدهای اپلیکیشن پیامرسان واتساپ برخلاف تلگرام به صورت متنباز نوشته نشده است. بنابراین هیچ گونه راه مشخص و آسان برای کارشناسان امنیتی وجود ندارد تا بتوانند احتمال وجود درهای مخفی در این اپلیکیشن را بررسی کنند و کدهای آن را از نظر امنیتی مورد تحلیل قرار دهند. واتساپ نه تنها کدهای منبع خود را منتشر نمیکند، بلکه دقیقا مخالف این روش عمل میکند. شرکت توسعهدهنده واتساپ که از زیرمجموعههای فیسبوک محسوب میشود به صورت عمدی کدهای باینری ابزار موبایلی خود را به شکل مبهم توسعه میدهد و تمام دسترسیها به آن را مسدود کرده است تا هیچ کس نتواند به طور کامل کدهای آن را مطالعه کند.
با این توضیحات ممکن است واتساپ و شرکت مادر آن یعنی فیسبوک برخی درهای مخفی در این اپلیکیشن جاسازی کرده باشند تا در عملیاتهای مخفی از جمله شرایطی که سازمان پلیس فدرال آمریکا (FBI) قصد بررسی یک پرونده قضایی را دارد، بتوانند از آن استفاده کنند.
در این میان واتساپ از برخی سیستمهای رمزگذاری داده هم استفاده کرده است که البته این سیستمها در ماههای اخیر ابزاری برای کلاهبرداریها در حوزه بازاریابی شده است. البته کلید اصلی برای رمزگشایی پیامهای واتساپ دستکم در اختیار تعدادی از دولتها قرار گرفته است که از جمله آنها میتوان به روسیه اشاره کرد. در این میان، زمانی که تلگرام گامهای اولیه برای محبوب شدن بین کاربران جهانی را برمیداشت، بنیانگذاران واتساپ امتیاز خود را به فیسبوک واگذار کردند و این مسئله باعث شد ساختار داخلی واتساپ به صورت کاملا بسته در یک شرکت آمریکایی بزرگ به نام فیسبوک توسعه پیدا کند تا هیچ شخص یا گروهی به کدهای منبع آن دسترسی نداشته باشد و این مسئله بتواند سوالات فراوانی را پیرامون امنیت این اپلیکیشن پیامرسان مطرح کند.