هوش مصنوعی

November 17, 2025
17:02 دوشنبه، 26ام آبانماه 1404
کد خبر: 206242

مدیر هوش مصنوعی مایکروسافت: باید از ایده ابرهوش مصنوعی اجتناب کرد

منبع: دیجیاتو

مصطفی سلیمان ابرهوش مصنوعی را یک «ضد هدف» خواند و بر ساخت هوش «انسان‌گرا» تأکید کرد.

هدف بسیاری از غول‌های دره سیلیکون دستیابی به ابرهوش مصنوعی (ASI) است، بااین‌حال «مصطفی سلیمان»، مدیرعامل هوش مصنوعی مایکروسافت، نظر دیگری درباره این فناوری دارد. او می‌گوید باید از ایده ابرهوش مصنوعی اجتناب کرد و آن را یک «ضد هدف» در نظر گرفت.

مصطفی سلیمان در مصاحبه‌ای با پادکست Silicon Valley Girl گفت ابرهوش مصنوعی، یعنی هوشی که بتواند بسیار فراتر از توانایی‌های انسان استدلال کند، یک چشم‌انداز مثبت برای آینده به نظر نمی‌رسد و نباید هدف شرکت‌ها باشد. او دلیل این دیدگاه را چنین توضیح داد: «مهارکردن چنین چیزی یا همسوکردن آن با ارزش‌های انسانی بسیار دشوار خواهد بود. بنابراین این موضوع باید ضد هدف اصلی باشد.» سلیمان افزود که تیم او در مایکروسافت در تلاش است تا به‌جای ابرهوش مصنوعی یک «ابرهوش انسان‌گرا» بسازد؛ نوعی از هوش که از منافع انسان‌ها حمایت کند.

نظرات مدیرعامل هوش مصنوعی مایکروسافت درباره ابرهوش مصنوعی
مدیرعامل هوش مصنوعی مایکروسافت در بخش دیگری از صحبت‌های خود، به یک بحث فلسفی مهم در این حوزه پرداخت. او نسبت‌دادن هرگونه آگاهی یا وضعیت اخلاقی به هوش مصنوعی را یک اشتباه خواند. او می‌گوید: «این چیزها رنج نمی‌کشند. آ‌نها درد را احساس نمی‌کنند. آنها فقط یک مکالمه باکیفیت بالا را شبیه‌سازی می‌کنند.»

اظهارات سلیمان در تضاد کامل با برخی دیگر از رهبران این صنعت قرار دارد که نه‌تنها بر ساخت ابرهوش مصنوعی تأکید می‌کنند، بلکه معتقدند در همین دهه به آن دست خواهند یافت. «سم آلتمن»، مدیرعامل OpenAI، بارها اعلام کرده که دستیابی به هوش جامع مصنوعی (AGI)، هوشی با توانایی استدلال مانند انسان، مأموریت اصلی این شرکت است. آلتمن اخیراً گفته است که OpenAI دیگر نه‌تنها به AGI، بلکه به ابرهوش مصنوعی فکر می‌کند. او معتقد است این فناوری «رونق و رفاه را به‌شدت افزایش می‌دهد» و پیش‌بینی کرده است که اگر تا سال ۲۰۳۰ ابرهوش ظهور نکند، بسیار تعجب خواهد کرد.

«دمیس هاسابیس»، هم‌بنیان‌گذار گوگل دیپ‌مایند، نیز زمان‌بندی مشابهی ارائه داده است. او معتقد است AGI «در پنج تا ده سال آینده» قابل دستیابی خواهد بود. در مقابل این خوش‌بینی، افرادی مانند «یان لکان»، دانشمند ارشد هوش مصنوعی متا، قرار دارند. لکان معتقد است ما هنوز دهه‌ها تا رسیدن به AGI فاصله داریم. او استدلال می‌کند که نمی‌توان صرفاً با فرض «داده‌های بیشتر و محاسبات بیشتر» به هوش مصنوعی هوشمندتر دست یافت.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.