اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

February 9, 2026
15:54 دوشنبه، 20ام بهمنماه 1404
کد خبر: 211964

نشست فعالان اقتصاد دیجیتال با دبیر شورای عالی امنیت ملی

منبع: ایسنا

در چارچوب رویکرد وزیر ارتباطات برای افزایش هم‌افزایی میان دولت، حاکمیت و بخش خصوصی، نشست مشترکی میان دبیر شورای عالی امنیت ملی و جمعی از فعالان منتخب زیست‌بوم اقتصاد دیجیتال برگزار شد؛ نشستی که محور آن، بررسی چالش‌های حکمرانی دیجیتال، پایداری اینترنت و آینده سرمایه‌گذاری در این حوزه بود.

احسان چیت‌ساز، معاون سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات؛ با تشریح نتایج این نشست گفت: مباحث مطرح‌شده نشان‌دهنده نگرانی‌های جدی فعالان اقتصاد دیجیتال نسبت به آینده حکمرانی دیجیتال، اشتغال، سرمایه‌گذاری و سرمایه اجتماعی کشور بود و این دغدغه‌ها با رویکردی همدلانه و مسئولانه از سوی دکتر علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی مورد توجه قرار گرفت.

وی افزود: در این جلسه، بر ضرورت پرهیز از تکرار قطعی‌های طولانی‌مدت اینترنت و توجه به پیامدهای اقتصادی و اجتماعی اختلالات ارتباطی تأکید شد.

اینترنت، زیرساخت حیاتی اقتصاد دیجیتال

معاون وزیر ارتباطات با تأکید بر نقش اینترنت در زیست‌بوم اقتصاد دیجیتال گفت: اینترنت امروز یک زیرساخت حیاتی است و اقتصاد دیجیتال بدون دسترسی پایدار و قابل اتکا به شبکه، معنا ندارد. اینترنت برای کسب‌وکارهای دیجیتال همان جایگاهی را دارد که آب و برق برای زندگی شهری دارد و هرگونه اختلال، به توقف فعالیت اقتصادی و از بین رفتن درآمد و دارایی‌های دیجیتال مردم منجر می‌شود.

چیت‌ساز با اشاره به دیدگاه‌های مطرح‌شده از سوی پلتفرم‌ها، شرکت‌های کوچک و متوسط و فعالان زیرساختی تصریح کرد: بخش بزرگی از خدمات دیجیتال کشور به وب‌سرویس‌ها، زیرساخت‌های ابری و ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی وابسته است و اختلال در اتصال اینترنت، علاوه بر توقف خدمت‌رسانی، امکان تنظیم‌گری و حکمرانی هوشمند را نیز تضعیف می‌کند.

ابهام، مخرب‌تر از محدودیت

وی ابهام در سیاست‌های ارتباطی را یکی از مهم‌ترین آسیب‌های فعلی دانست و گفت: تجربه‌های جهانی و داخلی نشان می‌دهد ابهام، از خود محدودیت مخرب‌تر است. نبود افق شفاف در سیاست‌ها، زمان‌بندی تصمیم‌ها و مدیریت بحران، سرمایه‌گذاری را متوقف و مسیر توسعه را معلق می‌کند؛ وضعیتی که تاب‌آوری شرکت‌های کوچک و متوسط را به‌شدت کاهش می‌دهد.

معاون سیاست‌گذاری وزارت ارتباطات با اشاره به آثار اجتماعی اختلالات ارتباطی گفت: محدودسازی یا قطع اینترنت، ناامیدی اجتماعی، کاهش اعتماد عمومی و تشدید مهاجرت نیروی انسانی را به‌دنبال دارد؛ روندی که به خروج تدریجی سرمایه انسانی و تضعیف زیست‌بوم اقتصاد دیجیتال منجر می‌شود و جبران آن هزینه‌بر و زمان‌بر است.

امنیت پایدار با حکمرانی هوشمند محقق می‌شود

چیت‌ساز با اشاره به مباحث امنیتی مطرح‌شده در نشست افزود: برخلاف برخی برداشت‌ها، قطع اینترنت الزاماً امنیت را افزایش نمی‌دهد. گسترش استفاده از ابزارهای دور زدن محدودیت، خروج ترافیک از مسیرهای رسمی و کاهش دید حاکمیت، می‌تواند امنیت سایبری کشور را تضعیف کند. امنیت پایدار، نیازمند حکمرانی هوشمند و مبتنی بر داده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود از تحولی مهم در ساختار حکمرانی اقتصاد دیجیتال خبر داد و گفت: با مصوبه کمیسیون سرمایه انسانی دولت، برای نخستین‌بار پنج تشکل منتخب حوزه اقتصاد دیجیتال به عضویت کارگروه اقتصاد دیجیتال درآمده‌اند و این مصوبه پس از تصویب در هیأت دولت به‌صورت رسمی ابلاغ می‌شود.

به گفته معاون وزیر ارتباطات، اختیارات هیأت دولت در حوزه اقتصاد دیجیتال به این کارگروه تفویض شده و حضور تشکل‌های تخصصی در این سطح، گامی معنادار در مسیر حکمرانی مشارکتی و ارتقای کیفیت سیاست‌گذاری به‌شمار می‌رود.

اقتصاد دیجیتال بدون مشارکت و اینترنت پایدار قابل تصور نیست

چیت‌ساز در پایان تأکید کرد: فعالان اقتصاد دیجیتال دارایی ارزشمند کشورند و باید به‌عنوان بخشی از نظام حکمرانی دیده شوند. عبور از شرایط فعلی، نیازمند شفافیت، هماهنگی نهادی و مشارکت مستقیم ذی‌نفعان در تصمیم‌سازی است و آینده اقتصاد دیجیتال ایران بدون این مشارکت و بدون اینترنت پایدار، قابل تصور نخواهد بود.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.