اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

June 2, 2026
13:07 سه شنبه، 12ام خردادماه 1405
کد خبر: 220415

واعظی: ضروری است اینترنت به شرایط پیش از محدودیت‌ها بازگردد؛ اقلیت مخالف رفع فیلترینگ مانع‌تراشی نکنند

منبع: سیتنا

قائم‌مقام و رئیس دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه با انتقاد از تلاش برخی جریان‌ها برای ایجاد محدودیت در دسترسی کاربران، تأکید کرد که هرگونه مداخله در مسیر رفع فیلترینگ و اتصال کامل اینترنت می‌تواند به افزایش نارضایتی عمومی و آسیب به کسب‌وکارهای وابسته به فضای مجازی منجر شود.

محمود واعظی، قائم‌مقام و رئیس دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه در گفت‌وگو با خبرنگار سیتنا پیرامون اتصال اینترنت بر روی نسل قدیم (IPV4) و تبعات عدم اتصال به نسل جدید دسترسی اینترنت (IPV6)، گفت: تا آنجا که در جریان هستم، نظر ریاست محترم جمهوری و مجموعه دولت آن بوده است که وضعیت اتصال اینترنت به شرایط پیش از اختلال و قطعی بازگردد، البته مسئولان وزارت ارتباطات، به‌ویژه بخش زیرساخت، در گفت‌وگوها و مصاحبه‌های خود از مردم درخواست کرده‌اند که چند روز دیگر شکیبا باشند تا مقدمات لازم برای بازگشت کامل خدمات فراهم شود.

وی، ادامه داد: از نظر فنی ممکن است شبکه به شکل ظاهری، فعال ارزیابی شود، اما بخشی از دسترسی کاربران در عمل دچار اختلال گسترده است. برای نمونه، اگر دسترسی در یکی از دو بستر اصلی آدرس‌دهی اینترنت با مشکل روبه‌رو شود، کاربر ممکن است در باز کردن برخی وب‌سایت‌ها، استفاده از بعضی نرم‌افزارها، برقراری ارتباط با سرویس‌های برخط یا دریافت پایدار داده‌ها با اختلال مواجه شود، بنابراین، بازگشت واقعی اینترنت به وضعیت عادی زمانی محقق می‌شود که دسترسی در هر دو بستری که اشاره کردید به‌صورت کامل، پایدار و بدون تبعیض برقرار باشد.

واعظی، اظهار کرد: هرگونه اختلال، مسدودسازی یا محدودسازی در هر یک از این دو لایه، حتی اگر به‌صورت عمومی اعلام نشود، می‌تواند کیفیت استفاده مردم از اینترنت را کاهش دهد و موجب نارضایتی گسترده شود. در بسیاری از موارد، کاربر دلیل فنی مشکل را نمی‌داند، اما نتیجه را به‌روشنی احساس می‌کند. کندی، قطع و وصل، باز نشدن برخی خدمات، یا اختلال در ارتباطات روزمره موجب نارضایتی مردم می شود، از این رو، ملاک تصمیم‌گیری و ارزیابی باید تجربه واقعی کاربر و امکان دسترسی کامل او به خدمات باشد، لذا امیدوارم که طی چند روز آینده، وضعیت اینترنت به شرایط عادی و پیشین خود بازگردد و مردم بتوانند همچون گذشته از خدمات ارتباطی بهره‌مند شوند.

وزیر اسبق ارتباطات، افزود: طی روزهای اخیر، در محافل مختلف نگرانی‌ها درباره استمرار مشکلات اینترنت افزایش یافته است. در این میان، برخی نیز تلاش کرده‌اند با اقداماتی، مانع اجرا یا توقف تصمیمات دولت در زمینه رفع فیلترینگ و برقراری اتصال کامل اینترنت شوند! امید است این شنیده‌ها پایه و اساسی نداشته باشد و اختلالی که در حال حاضر در اتصال اینترنت مشاهده می‌شود، صرفاً ریشه در مسائل فنی یا ملاحظات تنظیم‌گری داشته باشد.

وی، ادامه داد: روشن است که دسترسی پایدار و باکیفیت به اینترنت، امروزه به بخشی جدایی‌ناپذیر از زیست روزمره شهروندان، فعالیت کسب‌وکارها، فرایندهای آموزشی و تعاملات اجتماعی تبدیل شده است، بر همین اساس، انتظار می‌رود دستگاه‌ها و مراجع مسئول، با اهتمام لازم و در کوتاه‌ترین زمان ممکن، نسبت به رفع مشکل موجود اقدام کرده و شرایط را به وضعیت پیشین بازگردانند.

رئیس دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه، افزود: به عقیده بنده، اقلیتی که همواره بر طبل فیلترینگ می‌کوبند، یا از واقعیت‌های جاری جامعه فاصله دارند، یا از مسائل و دشواری‌های مردم بی‌اطلاع‌اند. به نظر می‌رسد این گروه درک روشنی از این واقعیت ندارند که بخش قابل توجهی از کسب‌وکارها، معیشت مردم و فعالیت های علمی اساتید و دانشجویان حتی بسیاری از خدمات روزمره مردم، به اینترنتی وابسته است که هم‌اینک در اختیار کاربران قرار دارد، لذا نگاه به اینترنت بین الملل به عنوان یک امتیاز و نادیده گرفتن این وابستگی گسترده، نه‌تنها کمکی به حل مسائل نمی‌کند، بلکه می‌تواند مشکلات تازه‌ای برای جامعه و اقتصاد ایجاد کند. تجربه‌های پیشین نشان داده است که مداخلات غیرشفاف و غیرهم‌راستا با نیازهای واقعی جامعه، نه‌تنها به حل مسئله نمی‌انجامد، بلکه بر دامنه بی‌اعتمادی عمومی نیز می‌افزاید.

واعظی، اظهار کرد: وزیر ارتباطات در باز کردن اینترنت تلاش زیادی کردند امیدوارم مدیران ارشد وزارتخانه در رفع مشکل تلاش جدی نمایند و با اجرای دقیق سیاست‌ها و رویکرد اعلامی رئیس‌جمهور و دولت، وضعیت دسترسی به اینترنت را به سطح و شرایط پیش از جنگ بازگردانند؛ به‌گونه‌ای که پایداری شبکه، کیفیت خدمت و دسترس‌پذیری سراسری مطابق وضعیت سال گذشته تأمین شود، البته مقصود از بازگشت به وضعیت سابق، صرفاً رفع اسمی محدودیت‌ها نیست، بلکه احیای عملی شاخص‌های عملکردی شبکه در لایه‌های دسترسی و انتقال است.

وی تأکید کرد: هرگونه مداخله محدود و سلیقه‌ای از سوی گروه اقلیت مخالف اینترنت که به دستکاری در سازوکارهای دسترسی یا اعمال محدودیت‌های غیرضروری اعم از کاهش ظرفیت، ایجاد اختلال در مسیرهای ارتباطی، یا محدودسازی خدمات منجر شود می‌تواند نارضایتی‌های تجربه‌شده در گذشته را مجددا فعال کند. با توجه به افزایش وابستگی زیست‌بوم اقتصادی و اجتماعی کشور به زیرساخت‌های ارتباطی، تداوم یا تشدید هرگونه محدودیت می‌تواند آثار انباشته و چندلایه‌ای بر فعالیت کسب‌وکارها، ارائه خدمات برخط، سرمایه‌گذاری در اقتصاد دیجیتال و رضایت عمومی برجای بگذارد.

واعظی، خاطرنشان کرد: در شرایطی که اینترنت به زیرساخت پایه برای خدمات ابری، سکوهای ارتباطی، تجارت الکترونیکی، آموزش مجازی، خدمات مالی و سامانه‌های دولت الکترونیک تبدیل شده است، هرگونه افت کیفیت یا محدودسازی دسترسی، صرفاً یک تغییر در تنظیمات شبکه نیست، بلکه یک اختلال در زنجیره ارائه خدمت در سطح ملی محسوب می‌شود، از این رو، تصمیم‌گیری در این حوزه باید مبتنی بر معماری شبکه، ارزیابی اثرات جانبی، تحلیل بار ترافیکی و سنجش‌پذیری مستمر عملکرد باشد؛ از این منظر، بازگرداندن اینترنت به شرایط عادی پیشین، صرفاً یک مطالبه فنی یا اجرایی نیست، بلکه بخشی از بازسازی اعتماد عمومی، ارتقای کارآمدی حکمرانی دیجیتال و صیانت از حق دسترسی پایدار شهروندان به خدمات ارتباطی محسوب می‌شود.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.