اپلیکیشن

تلفن همراه

January 2, 2023
17:47 دوشنبه، 12ام دیماه 1401
کد خبر: 141866

یک مرکز برای همه‌ پیام‌رسان‌های داخلی

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات چندی پیش با برشمردن نکات مثبت و منفی تعدد پیام‌رسان‌های بومی، از فناوری MXP خبر داد.
این فناوری که مدتی است در دنیا رایج شده، به زبان ساده؛ سامانه‌ای شبیه به یک دیتاسنتر است که تبادل پیام، ایجاد کانال و گروه مشترک و تماس صوتی و تصویری را بین پیام‌رسان‌های مختلف برقرار می‌کند. MXP که به فارسی «مرکز انتقال پیام» ترجمه شده، یک پلتفرم یکپارچه و واحد است که کاربران همه پیام‌رسان‌ها با یکدیگر در ارتباط خواهند بود. اکنون براساس سند بالادستی مرکز ملی فضای مجازی و حمایت‌های دولت از قبیل اعطای وام، تعداد پیام‌رسان‌ها از تعداد انگشتان یک دست فراتر رفته است. سروش پلاس، گپ، آی‌گپ، ایتا، روبیکا، بله و بقیه پلتفرم‌های پیام‌رسان که امکان ظهور آنها در آینده، دور از ذهن نخواهد بود، سردرگمی مردم را به همراه دارد. اگرچه یکی از پیام‌رسان‌ها، اخیرا اعلام کرده که این طرح نتیجه بخش نخواهد بود، اما بقیه از آن استقبال کرده‌اند و وزیر ارتباطات هم از اجرای آن تا دهه فجر و حداکثر تا پایان سال خبر داده است.
 
حضور ۲ پیام‌رسان روس
مهدی انجیدنی، مدیرعامل پیام‌رسان گپ چندی پیش در یک نشست، به سفر هیأت وزارت ارتباطات و بعضی از فعالان حوزه فاوا به روسیه اشاره کرد و از تصمیم خرید سامانه MXP از یک شرکت زیرمجموعه اریکسون خبر داد. پس از آنکه این معامله به نتیجه نرسید، طرحی ارائه شد که ۲پیام‌رسان روسی OK و VK هم از آن استقبال کردند.
 
به‌گفته انجیدنی، «درنهایت کار با ۲پیام‌رسان OK و VK پیش رفت و در مرحله آزمایشی با تعدادی کاربر خاص، این اقدام شروع شد تا پیام‌رسان‌های روسی بتوانند تأییدیه‌های لازم را برای ادامه پروژه از کشور خود دریافت کنند.» مدیرعامل پیام‌رسان گپ همچنین در گفت‌وگو با همشهری با اشاره به اینکه این طرح از چند سال پیش در کشور مطرح شده، MXP را یک پروژه حاکمیتی دانست که باید توسط دولت راهبری شود.
 
فراگیری جهانی
مدیرعامل پیام‌رسان «گپ» در بخش دیگری از گفت‌وگو با همشهری به اجباری‌ شدن ارتباط بین پلتفرم‌ها در اتحادیه اروپا از چند سال پیش اشاره می‌کند. آنگونه که انجیدنی می‌گوید، به پلتفرم‌های مختلف ازجمله واتساپ و آی‌مسیج رسما ابلاغ شد که برای الحاق به زیرساخت‌های «امکان عملیات بین زیرساخت‌های پیام و تماس» اقدام کنند. به‌گفته او، این موضوع در بسیاری از کشورها شکل گرفته و طی ۲ تا ۳ سال آینده نمی‌توان تصور کرد که پلتفرمی به پلتفرم دیگر وصل نباشد. وزیر ارتباطات هم این روند را جهانی می‌داند و می‌گوید: «الان اتحادیه اروپا استانداردی را در این مورد وضع کرده و استاندارد جهانی MXP روی آن طراحی و دنبال می‌شود که در عین تنوع، همه پیام‌رسان‌ها یکپارچه می‌شوند.»
 
سامانه‌ای مثل پل
مدیرعامل پیام‌رسان «گپ» به ۲ روش رایج در دنیا اشاره می‌کند که یکی از آنها با عنوان RCS hob شناخته می‌شود. معمولا اپراتورهای تلفن همراه و شرکت‌های تامین‌کننده نرم‌افزار اپراتور تلفن همراه، این روش را پیاده‌سازی‌ می‌کنند و می‌فروشند. انجیدنی روش دیگر را روش مرکز تبادل پیام یا اصطلاحا MXP می‌داند که در واقع یک پل بین‌راهی برای پلتفرم‌هایی است که می‌خواهند به یکدیگر پیام منتقل کنند. انجیدنی یادآوری می‌کند که حتی ممکن است این پلتفرم‌ها پیام‌رسان نباشند.
 
تماس، کانال و گروه مشترک
درحالی‌که مدیرعامل «گپ» گام بعدی پس از انتقال پیام را امکان برقراری تماس صوتی بین کاربران پیام‌رسان‌های متفاوت می‌داند، وزیر ارتباطات هم از تشکیل گروه و کانال مشترک با استفاده از فناوری MXP خبر می‌دهد. به این ترتیب، یک کاربر از یک پیام‌رسان می‌تواند با کاربر پیام‌رسانی دیگر و حتی شبکه مخابراتی تماس (Call Out) بگیرد که برای کاربران بسیار جذاب خواهد بود. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم به این موضوع اشاره می‌کند و می‌گوید: «هزینه هر دقیقه تماس Call Out (از پیام‌رسان بومی به شبکه مخابراتی) مبلغ ۲۵تومان است که از این رقم، ۱۰ تومان سهم اپراتور مخابراتی، ۱۰ تومان سهم پیام‌رسان و ۵ تومان هزینه‌های فنی است. به‌گفته عیسی زارع‌پور، هر پیام‌رسانی که بیش از ۳میلیون کاربر داشته باشد، می‌تواند برای سرویس Call Out درخواست دهد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.