فناوری اطلاعات

هوش مصنوعی

November 28, 2023
12:56 سه شنبه، 7ام آذرماه 1402
کد خبر: 152898

مباحثه پدرخوانده‌های هوش مصنوعی در ایکس: آیا مدل‌های LLM فعلی قابلیت ادراک دارند؟

منبع: دیجیاتو

پدرخوانده‌های هوش مصنوعی در بحثی درباره این صحبت کرده‌اند که آیا مدل‌های زبانی بزرگ واقعاً متوجه می‌شوند که ما به آن‌ها چه می‌گوییم یا خیر.

به‌ازای هر طرفدار هوش مصنوعی، یک منتقد برای این فناوری وجود دارد. این مسئله در میان افرادی که اصطلاحاً پدرخوانده AI شناخته می‌شوند نیز صادق است. به‌تازگی میان دو پدرخوانده هوش مصنوعی، یعنی «جفری هینتون» و «یان لکان» در شبکه اجتماعی ایکس بحثی درباره خودآگاهی هوش مصنوعی شکل گرفته که این مسئله را از دیدگاهی متفاوت نشان می‌دهد.

این بحث با پستی از سوی جفری هینتون آغاز شد که به‌طور مستقیم یان لکان، دانشمند ارشد هوش مصنوعی متا را خطاب قرار داده بود. هینتون که گوگل را ترک کرد تا درباره خطرات هوش مصنوعی صحبت کند، می‌گوید لکان باور دارد که خطر این فناوری بسیار کوچک است و این یعنی او برای اعتقاد خود نسبت به اعتقاد کارشناسان دیگری که به همان اندازه واجد شرایط اظهارنظر هستند، ارزش بسیار بیشتری قائل است.

در پاسخ، لکان نوشت که باور دارد مفروضات هینتون و همفکران او اشتباه است. به‌علاوه، او یادآور شد که بسیاری از دیگر همکاران آن‌ها که شایستگی کمتری ندارند نیز با او هم‌نظرند.

اینجا بود که بحث جدی‌تر و دقیق‌تر شد. هینتون در پستی نوشت: «مسئله اصلی که ما بر سرش اختلاف‌نظر داریم این است که مدل‌های زبانی بزرگ (LLM) درواقع متوجه حرف‌های ما می‌شوند یا خیر. شما فکر می‌کنید که آن‌ها قطعاً درکی از حرف‌های ما ندارند، اما من معتقدم که احتمالاً حرف‌های ما را می‌فهمند. آیا می‌پذیرید که این مسئله اصلی‌ترین اختلاف میان ماست؟»

یان لکان: هوش مصنوعی هنوز نمی‌تواند حرف‌های ما را درک کند
یان لکان در پستی پاسخ داد: «LLMها واضحاً تا حدی متوجه آنچه می‌خوانند و می‌نویسند، هستند؛ ولی این ادراک بسیار محدود و سطحی است. در غیر این صورت، تا این اندازه خیال‌بافی نمی‌کردند و مرتکب اشتباهاتی که مغایر با عقل سلیم است، نمی‌شدند.»

او تأکید کرد که سیستم‌های هوش مصنوعی باید یک مدل داخلی از دنیا داشته باشند تا بتوانند پیامدها را پیش‌بینی کنند، قدرت استدلال داشته باشند و برنامه‌ریزی انجام دهند. در این مباحثه آنلاین، «اندرو ان‌جی»، مدیر سابق Google Brain هم حاضر شد و از لکان دفاع کرد.

لکان همچنین در پاسخ به کاربری که درباره قابلیت‌های خارق‌العاده مدل هوش مصنوعی GPT-4 پرسیده بود، نوشت این مدل هم هنوز به خودآگاهی نرسیده است و صرفاً به‌خاطر اطلاعات بیشتری که در آموزش آن استفاده شده، می‌تواند کارهای بیشتری انجام دهد. لکان گفت بازیابی اطلاعات را نباید با ادراک اشتباه گرفت.

مدیر هوش مصنوعی متا می‌گوید LLMها درحال‌حاضر قادر به درک و حل مسائل جهان واقعی مثل تمیزکردن میز یا روشن‌کردن ماشین لباس‌شویی که یک بچه ده‌ساله هم می‌تواند آن‌ها را انجام دهد، نیستند. او باور دارد که این فناوری در شرایط فعلی خود نمی‌تواند چنین کارهایی انجام دهد و هنوز به چنین سطحی از پیشرفت نرسیده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.