رسانه‌های اجتماعی

November 28, 2023
23:53 سه شنبه، 7ام آذرماه 1402
کد خبر: 152982

رابطه محکمی بین شبکه اجتماعی و آسیب به سلامت ذهن وجود ندارد

 

استفاده از شبکه‌های اجتماعی و اپلیکیشن‌های مختلف در موارد متعددی از نگاه بسیاری برای سلامت ذهن مضر به شمار می‌آید و با اینکه اختلاف نظرات بسیاری در مطالعات به چشم می‌خورد اما مطالعه‌ای گسترده از موسسه اینترنت آکسفورد می‌گوید هیچ رابطه محکمی بین آسیب به سلامت ذهن و استفاده از اینترنت پیدا نکرده است.

به گزارش پیوست، این مطالعه با بررسی ۲.۴ میلیون نفر از سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۲، تغییرات سلامت ذهن افراد در نتیجه استفاده از اینترنت را بررسی کرده است.

بیزنس اینسایدر می‌گوید این مطالعه که روز سه‌شنبه (۲۸ نوامبر) و با عنوان «سلامت جهانی و سلامت ذهن در عصر اینترنت» منتشر شد به سرکردگی اندرو پرزیبلسکی، استاد رفتار انسانی و تکنولوژی در موسسه اینترنت آکسفورد و ماتی وور، استادیار این موسسه، انجام گرفته است.

پرزیبلسکی و وور در این مطالعه ۲.۴ میلیون نفر را از ۱۶۸ کشور و در سنین ۱۵ تا ۸۹ سال در سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۲ زیر نظر گرفته‌اند. اما این مطالعه طولانی و گسترده در نهایت نشان داد که هیچ رابطه محکمی بین اثرات منفی سلامت ذهن و افزایش استفاده از اینترنت به چشم نمی‌خورد.

پرزیبلسکی در بیانیه‌ خبری خود پیرامون این مطالعه گفت: «ما به دقت به دنبال یک رابطه مشخص بین تکنولوژی و سلامت گشتیم و چنین چیزی پیدا نکردیم.»

این محققان همچنین در مطالعه جداگانه‌ای، داده‌های مربوط به میزان اختلالات سلامت ذهن مثل افسردگی، اضطراب و آسیب به خود با توجه به میزان استفاده از اینترنت را در ۲۰۰ کشور از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ بررسی کرده‌اند.

محققان در این مطالعه نیز اعلام کردند: «نتایج ما شواهدی ارائه نمی‌کند که اینترنت و تکنولوژی‌های زاده‌ی آن مثل گوشی هوشمند و دسترسی به اینترنت، دائما باعث بهبود یا آسیب به سلامت یا سلامت ذهن جهانی می‌شوند.»

پرزیبلسکی همچنین در بیانیه خود گفت: «ما با دقت زیاد بررسی کردیم که آیا چیز ویژه‌ای از لحاظ سن یا جنسیت وجود دارد، اما هیچ مدرکی بر تایید نظرات مشهوری که مدعی‌اند یک سری از گروه‌ها بیشتر در معرض خطر هستند پیدا نکردیم.»

با این حال در این مطالعه گفته شد که غول‌های تکنولوژی باید درمورد داد‌ه‌هایی که جمع‌آوری می‌کنند شفافیت بیشتری داشته باشند تا بتوان بررسی‌های دقیق‌تری را به انجام رساند.

«تحقیق پیرامون تاثیرات تکنولوژی‌های اینترنتی متوقف شده زیرا مهمترین داده‌ها پشت درهای توسط شرکت‌های تکنولوژی و پلتفرم‌های آنلاین جمع‌آوری و نگهداری می‌شوند. خیلی مهم است که داد‌های استفاده و مشارکت با تکنولوژی‌های اینترنتی را با دقت بیشتر و شفافیت بیشتری از سوی طرفین دخیل مطالعه کرد.»

با وجود این یافته‌ها، شرکت‌های شبکه‌ اجتماعی در سال‌های اخیر به دلیل تاثیر منفی بر سلامت ذهن جوانان هدف نقد قرار گرفته‌اند.

یکی از مستندات داخلی فیسبوک که در سال ۲۰۲۱ به وال‌استریت ژورنال درز کرد نشان می‌داد: «۳۲ درصد از دختران نوجوان می‌گویند حس بدی نسبت به بدن‌شان داشتند و اینستاگرام حس آنها را تشدید کرد. مقایسه‌های اینستاگرامی بر دیدگاه و توصیف زنان جوان از خودشان تاثیر‌گذار است.»

یک ارائه داخلی مربوط به سال ۲۰۱۹ از فیسبوک نیز که به رویت وال‌استریت ژورنال رسیده می‌گوید: «ما مشکلات تصویر بدنی یکی از هر سه دختر نوجوان را تشدید کرده‌ایم.»

در ماه اکتبر سال جاری، ۳۳ ایالت آمریکایی از جمله کالیفرنیا و نیویورک، از متا به دلیل آسیب به سلامت ذهن جوانان و طراحی قابلیت‌هایی برای ایجاد ارتباط بین آنها شکایت کردند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.