مخابرات فضایی

January 12, 2024
19:50 جمعه، 22ام دیماه 1402
کد خبر: 157852

“ایران” در میان ۱۲ کشور دارای چرخه کامل ساخت تا پرتاب ماهواره و ششمین کشور موفق در پرتاب موجود زنده به فضا

از میان کشور‌های صاحب چرخه فضایی تاکنون ۶ کشور موفق به پرتاب موجودات زنده به فضا شده‌اند و در حوزه ماهواره‌بر صرفاً ۱۲ کشور توانمندی طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره‌بر را دارند که ایران یکی از این ۱۲ کشور در جهان است.

به گزارش تسنیم، از بین حدود 190 کشوری که عضو سازمان ملل متحد هستند در کل حدود 90 کشور در فضا، ماهواره دارند که از این 90 کشور، 58 کشور سازنده ماهواره هستند و بقیه کشور‌ها، ماهواره‌های خود را از این 58 کشور تأمین می‌کنند.

در حوزه ماهواره‌بر تنها تعداد معدودی از کشورها یعنی 12 کشور توانمندی طراحی، ساخت و پرتاب ماهواره‌بر را دارند که از این تعداد، چند کشور از جمله روسیه، آمریکا، چین، ژاپن و… خدمات پرتاب ماهواره‌های سایر کشور‌ها را برعهده دارند.

باید توجه داشت صنعت فضایی، صنعت بسیار مهم و راهبردی است و در حال حاضر بیش از 2000 شرکت در سطح دنیا با گردش مالی بیش از 400 میلیارد دلار در سال، مشغول فعالیت در حوزه فضا است. پیش‌بینی‌های انجام‌شده حاکی از رشد بیش از 60 درصدی گردش مالی در هفت سال آینده است (گردش 640 میلیارد دلاری در سال 2030).

ورود روز‌افزون بخش خصوصی به حوزه فضا و کاهش سهم کاربرد‌های دفاعی در پروژه‌های فضایی به کمتر از 50 درصد کل مأموریت‌ها، بیانگر وجود ظرفیت‌های بسیار بالایی در حوزه فعالیت‌های فضایی پیش رو است.

علاوه بر بحث ماهواره‌ها و ماهواره‌بر‌ها، کپسول‌های فضایی و توانایی پرتاب موجودات زنده و انسان به فضا هم توانایی بسیار مهم و کلیدی هستند و به عنوان قلّه علم و تکنولوژی دنیا محسوب می‌شود. از میان کشور‌های صاحب چرخه فضایی تاکنون 6 کشور موفق به پرتاب موجودات زنده به فضا شده‌اند و تنها 3 کشور توانسته‌اند به قلّه علم و فناوری یعنی توانایی ارسال انسان به فضا دست پیدا کنند و علاوه بر تربیت و پرتاب فضانوردان خود نمایندگان سایر کشور‌ها را هم به فضا بفرستند.

در ادامه طبق مطالب فوق، آمار کشورهایی که به طور مستقل انسان به فضا فرستاده‌اند (به ترتیب زمان دستیابی به این فناوری) و کشورهایی که به طور مستقل ماهواره به فضا فرستادند ارائه شده است:

کشورهایی که به طور مستقل انسان به فضا فرستادند به ترتیب زمان دستیابی به این فناوری:

 1.اتحاد جماهیر شوروی 1961
موشک وستووک 1
فضانورد “یوری گاگارین”
2.ایالات متحده آمریکا 1961
موشک آزادی 7
فضانورد “آلن شپارد”
3.جمهوری خلق چین 2003
موشک شنژو5
فضانورد “یانگ لیوه”

کشورهایی که به طور مستقل ماهواره به فضا فرستادند (نخستین ماهواره ارسال‌شده هر کشور):

اتحاد جماهیر شوروی1957
موشک sputnik _8k71ps
ماهواره اسپوتنیک1
(بعد ها روسیه 1992[موشک soyuz_u ماهواره کاسموس 2175] و اوکراین 1995[موشک tsyklon3 ماهواره سیچ1] )

ایالات متحده آمریکا 1958
موشک juno i
ماهواره اکسپلورر 1

فرانسه 1965
موشکdiamant_a
ماهواره آستریکس

ژاپن 1970
موشک lambda_4s
ماهواره اسومی

چین 1970
موشک long march1
ماهواره دونگ فانگ هنگ1

انگلیس1971
موشک Black arrow
ماهواره پراسپرو_ایکس3

هند1980
موشکslv
ماهواره روهینی دی1

رژیم‌صهیونیستی 1988
موشک shavit
ماهواره اوفک 1

ایران 2009
موشک safir1
ماهواره امید

کره شمالی 2012
موشکunha3
ماهواره اونها[kwangmyongsong_3 unit2]

کره جنوبی 2013
موشک naro(ساخته شده با همکاری روسیه)
ماهواره اس تی ست 2 سی
موشک ملی nuri درحال توسعه

نیوزیلند 2018 با کمک ناسا
موشک الکترون
چند ماهواره کیوب ست

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.