اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

February 17, 2024
14:39 شنبه، 28ام بهمنماه 1402
کد خبر: 160945

اسپیس‌ایکس یک فرودگر ماه به فضا پرتاب کرد

منبع: Digiato

پنجشنبه صبح اسپیس‌ایکس یک فضاپیمای آمریکایی را از مرکز فضایی کندی در فلوریدا به مقصد ماه پرتاب کرد. این دومین‌بار در سال جاری میلادی است که یک فرودگر خصوصی برای فرود روی ماه پرتاب می‌شود. این مأموریت IM-1 نام دارد و متعلق به کمپانی Intuitive Machines است که امید دارد اولین سازمان غیردولتی باشد که یک فرود نرم روی ماه انجام می‌دهد. همچنین درصورت موفقیت، اولین‌بار پس از مأموریت‌های آپولو، یک فضاپیمای آمریکایی روی ماه فرود می‌آید.

فرودگر شش‌ضلعی Nova-C که «اودیسئوس» نام دارد، فضاپیمایی است که قرار است روی ماه بنشیند. این فضاپیما پس از یک روز تأخیر، به‌علت شناسایی دمای ناهنجار هنگام سوخت‌گیری فرودگر، با راکت فالکون ۹ به فضا پرتاب شد. ناسا تأیید کرده است که پرتاب موفق بوده و Nova-C حالا در مسیر ماه قرار دارد.

این فرودگر موتوری با سوخت مایع بسیار سرد متان و اکسیژن دارد که آن را قادر می‌سازد به‌سرعت به مقصد خود برسد. این سرعت بالا باعث می‌شود تا فضاپیما برای مدتی طولانی در کمربند تشعشعی وان آلن نماند.

علی‌رغم تأخیر یک روزه، فضاپیمای اودیسئوس همچنان طبق برنامه در تاریخ ۲۲ فوریه (۳ اسفند) به دهانه مالاپرت A روی ماه خواهد رسید. این دهانه در فاصله ۳۰۰ کیلومتری از قطب جنوب ماه قرار دارد. ناسا می‌خواهد به‌طور دائمی در این دهانه مستقر شود تا یخ‌های این ناحیه را برای آب آشامیدنی و سوخت موشک مأموریت‌های آرتمیس استخراج کند.

ناسا ۱۱۸ میلیون دلار به Intuitive Machines پرداخت کرده تا سخت‌افزارهای علمی خود را برای فهم بهتر ریسک‌های محیطی ماه برای فضانوردان به ماه ارسال کند. Nova-C محموله متنوع دیگری نیز دارد؛ ازجمله یک آرشیو دیجیتال دانش بشری و ۱۲۵ مجسمه کوچک ماه اثر جف کونز (Jeff Koons).

فرودگر Nova-C هفت روی پس از فرود روی ماه با ازبین‌رفتن نور خورشید در قطب جنوب، از کار خواهد افتاد.

IM-1 دومین مأموریت خصوصی ماه است که امسال به فضا پرتاب شد. این مأموریت‌ها زیرمجموعه‌ای از برنامه خدمات محموله‌های تجاری ماه (CLPS) ناسا هستند که هدف از آن‌ها تشویق بخش خصوصی به رونق اقتصاد ماه است.

اولین مأموریت، فضاپیمای پرگرین متعلق به کمپانی Astrobotic بود که ماه گذشته به فضا پرتاب شد. این فضاپیما در فضا دچار یک نشت سوخت ناشی از خرابی موتور شد و درنهایت در اتمسفر زمین سقوط کرد.

فرود نرم روی ماه به این علت چالش‌برانگیز است که فضاپیما باید نقطه فرود خود را در زمین‌های ناهموار ماه و با تأخیر ارتباطی چند ثانیه‌ای با زمین پیدا کند. همچنین استفاده از موتورهای رانشگر برای فرود نرم بدون حمایت چتر نجات (به‌علت فقدان اتمسفر در ماه) بسیار دشوار است.

ایالات‌متحده، شوروی، چین، هند و ژاپن تنها کشورهایی هستند که توانسته‌اند تا به امروز یک فضاپیما روی ماه فرود بیاورند. البته هیچ‌کدام از این‌ها فضاپیماها خصوصی نبودند.

اما امسال سالی شلوغ برای کمپانی‌های خصوصی آمریکایی خواهد بود. Intuitive Machines دو مأموریت دیگر را برای امسال برنامه‌ریزی کرده است. کمپانی Firefly Aerospace نیز یک مأموریت دارد. همچنین Astrobotic بار دیگر در اواخر ۲۰۲۴ شانس خود را با ارسال یک کاوشگر به قطب جنوب ماه امتحان خواهد کرد.

ناسا حالا برخلاف دوران جنگ سرد که بودجه‌ای تقریباً نامحدود برای برنامه‌های فضایی خود داشت، به خرید خدماتی غیر از سخت‌افزارها از کمپانی‌های خصوصی روی آورده تا هزینه‌های سفرهای فضایی را کاهش و اقتصاد فضا را رونق دهد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.