رسانه‌های اجتماعی

March 27, 2024
13:47 چهارشنبه، 8ام فروردینماه 1403
کد خبر: 163285

جاسوسی متا از اسنپ‌چت و یوتیوب با «پروژه شکارچیان روح»

منبع: Zoomit

بر اساس اسناد فاش‌شده در دادگاه، متا در سال ۲۰۱۶ پروژه‌ی شکارچیان روح را برای جاسوسی از کاربران اسنپ‌چت راه‌اندازی کرد.

متا (فیسوک سابق) در سال ۲۰۱۶ پروژه‌ای مخفیانه برای رهگیری و رمزگشایی ترافیک شبکه‌ی بین سرورهای اسنپ‌چت و کاربران این شبکه‌ی اجتماعی راه‌اندازی کرد. هدف اصلی، شناسایی رفتار کاربران اسنپ‌چت و کمک به متا برای رقابت جدی‌تر با این پلتفرم بود.

بر اساس اسناد دادگاه، متا از پروژه‌ی رهگیری فعالیت‌های اسنپ‌چت با نام «شکارچیان روح» یاد می‌کرد. اسنپ‌چت لوگویی شبیه‌به روح دارد و نام پروژه مشخصا در حال اشاره به اسنپ‌چت است.

اسناد منتشرشده توسط دادگاهی فدرال در کالیفرنیا نشان می‌دهند که متا چگونه تلاش کرده است ازطریق تجزیه‌و‌تحلیل ترافیک شبکه و نحوه‌ی تعامل مردم با پلتفرم‌هایی نظیر اسنپ‌چپ، آمازون و یوتیوب، رقابت سنگین‌تری با سایر شبکه‌های اجتماعی رقم بزند.

پلتفرم‌های رقیب متا از سیستم رمزنگاری استفاده می‌کنند، به‌همین‌دلیل متا مجبور بود برای دورزدن سیستم امنیتی سراغ توسعه‌ی فناوری جدیدی برود.

یکی از اسناد روی پروژه‌ی شکارچیان روح تمرکز دارد. این پروژه بخشی از طرح IAPP متا بود که از تکنیکی ویژه برای «رهگیری و رمزگشایی ترافیک رمزنگاری‌شده‌ی اپلیکیشن‌ها» استفاده می‌کرد.

پروژه‌ی شکارچیان روح در ابتدا روی اسنپ‌چت متمرکز بود، اما بعدا به آمازون و یوتیوب نیز گسترش پیدا کرد. در سند دادگاه به ایمیل‌های داخلی متا اشاره شده است.

مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا،‌ در ایمیلی به تاریخ ۹ ژوئن ۲۰۱۶ (۲۰ خرداد ۱۳۹۵) که در دادگاه فاش شد، نوشت: «هر زمان که فردی درباره‌ی اسنپ‌چت سؤال می‌پرسد، پاسخ معمولا این است که از آن‌جایی که ترافیک آن‌ها رمزنگاری شده، هیچ اطلاعاتی درباره‌ی آن‌ها نداریم. با در نظر گرفتن سرعت بالای رشد آن‌ها، مهم است که راهی برای دسترسی به داده‌های تحلیلی قابل‌اتکا درباره‌‌شان پیدا کنیم. شاید باید از پنل استفاده کنیم یا نرم‌افزار سفارشی بنویسیم. شما باید بفهمید که چگونه می‌توان این کار را انجام داد.»

راهکار مهندسان متا، استفاده از Onavo بود؛ سرویسی شبیه VPN که متا در سال ۲۰۱۳ تصاحبش کرد.

متا در سال ۲۰۱۹ سرویس Onavo را به‌طور کامل تعطیل کرد؛ چون تحقیقات نشان می‌داد این شرکت به‌طور مخفیانه به نوجوانان پول پرداخت کرده است تا از Onavo استفاده کنند و به همین واسطه تاریخچه‌ی وب‌گردی آن‌ها در اختیار متا قرار بگیرد.

پس از ایمیل زاکربرگ در سال ۲۰۱۶، تیم Onavo وظیفه‌ی مدیریت پروژه را برعهده گرفت و یک ماه بعد، راهکاری عملی ارائه داد: کیت‌هایی ویژه با امکان نصب روی گوشی آیفون و گوشی‌های اندرویدی که توانایی رهگیری ترافیک را برای برخی از زیردامنه‌ها داشتند.

در یک ایمیل داخلی متا آمده است: «این کیت‌ها به ما اجازه می‌دهند ترافیک رمزنگاری‌شده را ببینیم تا بتوانیم استفاده‌ی درون‌برنامه‌ای را مورد بررسی قرار دهیم. این رویکردِ مرد میانی است.»

حمله‌ی مرد میانی که امروزه با نام «حمله‌ی دشمن میانی» هم شناخته می‌شود، نوعی از حمله‌ی سایبری است که در آن، هکرها ترافیک اینترنت بین دو دستگاه را رهگیری می‌کنند. زمانی که ترافیک شبکه رمزگشایی شود، حمله‌ی دشمن میانی به هکر امکان می‌دهد که داده‌های مهم نظیر نام کاربری و رمز عبور و فعالیت‌های درون‌برنامه‌ای را شناسایی کند.

اسنپ‌چت ترافیک بین اپلیکیشن و سرورهایش را رمزنگاری کرده بود و متا نمی‌توانست به داده‌های تحلیلی دسترسی پیدا کند. دقیقا به همین دلیل بود که مهندسان فیسبوک پیشنهاد استفاده از Onavo را مطرح کردند.

Onavo به‌هنگام فعال‌شدن می‌توانست تمامی ترافیک شبکه‌ی دستگاه را قبل از رمزنگاری‌شدن و ارسال ازطریق اینترنت، ببیند.

آن‌‌طور که اسناد دادگاه نشان می‌دهند، برخی از کارمندان متا نظیر جی پاریخ (رئیس سابق تیم مهندسی زیرساخت این شرکت) و پدرو کاناهواتی (رئیس سابق تیم مهندسی امنیت) نگرانی خود را درباره‌ی استفاده از Onavo ابراز کرده بودند.

مشخص نیست که سرنوشت پروژه‌ی شکارچیان روح به کجا ختم شد؛ اما با در نظر گرفتن تعطیلی Onavo در سال ۲۰۱۹، احتمالا پروژه‌ی موردبحث نیز در همان زمان به پایان راه رسیده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.