هوش مصنوعی

May 15, 2024
18:17 چهارشنبه، 26ام اردیبهشتماه 1403
کد خبر: 166386

ممانعت از تصمیم‌گیری هوش‌مصنوعی درباره تسلیحات هسته‌ای در مذاکرات آمریکا و چین در ژنو

منبع: دنیای اقتصاد

رشد هوش مصنوعی و نفوذ همه‌جانبه آن با چنان سرعتی پیش می‌رود که نگرانی‌های جدی درباره مخاطرات این تکنولوژی را به همراه آورده است. حالا دولت‌ها نسبت به استفاده از هوش مصنوعی در حوزه‌های مختلف محتاطانه عمل می‌کنند و درباره سوءاستفاده از آن دغدغه‌های مهمی دارند. همین نگرانی‌ها و دغدغه‌ها، نمایندگان عالی‌رتبه دولت‌های آمریکا و چین را به ژنو کشانده است تا درباره خطرات تکنولوژی هوش مصنوعی و روش‌های ایجاد چارچوب‌ها و استانداردهایی برای مدیریت آن، مذاکره کنند. این نشست که برای تبادل‌نظر ابتدایی برگزار می‌شود، نخستین مذاکره میان دولت‌ها درباره هوش مصنوعی بعد از توافقی است که در ماه نوامبر گذشته و در جریان نشست چند‌جانبه میان جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات‌متحده و شی‌جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین در سانفرانسیسکو انجام شد.

هشدار آمریکا به چین و روسیه
هم ایالات‌متحده و هم چین هوش مصنوعی را ابزاری مهم و حیاتی برای امنیت ملی و رشد اقتصادی می‌دانند و مقامات دولت بایدن می‌گویند که قصد دارند روی توسعه هوش مصنوعی به صورت ایمن، مطمئن و قابل‌اعتماد تمرکز کنند. این مقامات اصرار داشتند که نامشان فاش نشود تا بتوانند در تماس تلفنی با خبرنگاران، درباره این نشست صحبت کنند. آنها همچنین اعلام کردند که ایالات‌متحده روش مقابله با خطرات احتمالی مربوط به این فناوری را با ایجاد تعهدات داوطلبانه با شرکت‌های پیشرو در این حوزه و همچنین لزوم انجام آزمایش‌های ایمنی محصولات هوش مصنوعی مطرح خواهد کرد. مقامات آمریکایی تاکید کردند که سیاست‌های واشنگتن مورد مذاکره قرار نخواهند گرفت، چون این مذاکرات قرار است چگونگی کاهش خطرات ناشی از فناوری نوظهور هوش مصنوعی را بررسی کند. کابینه دولت رئیس‌جمهور جو بایدن به دنبال تعامل با چین در زمینه‌های مختلف برای کاهش ارتباطات نادرست بین دو رقیب است. در ماه آوریل گذشته آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات‌متحده، و وانگ‌یی، وزیر امور خارجه چین در دیداری در پکن موضوع هوش مصنوعی، فرصت‌ها و مخاطرات آن را مطرح و در همان جا توافق کردند که نخستین دور گفت‌وگوهای رسمی دو‌جانبه خود را در این زمینه برگزار کنند.

علاوه بر این‌ها، دولت ایالات‌متحده احتمالا تلاش‌های انجام شده توسط چین در زمینه هوش مصنوعی را عاملی برای تضعیف امنیت ملی ایالات‌متحده و متحدانش می‌داند و واشنگتن به‌طور جدی تلاش می‌کند تا در استفاده از هوش مصنوعی در سیستم‌های تسلیحاتی، از پکن جلوتر بماند و برتری خود را حفظ کند. خبرگزاری رسمی شین‌هوا در چین به نقل از وزارت خارجه این کشور اعلام کرد که هر دو طرف مسائلی از جمله خطرات تکنولوژیک هوش مصنوعی و حکمرانی جهانی آن را بررسی خواهند کرد.

این در حالی است که وزارت امور خارجه ایالات‌متحده آمریکا، دولت‌های دو کشور چین و روسیه را تحت فشار قرار داده است تا با بیانیه‌ها و اعلامیه‌های ایالات‌متحده در این مورد هماهنگ شوند که تنها انسان‌ها و نه هوش مصنوعی، درباره به‌کارگیری و استقرار تسلیحات هسته‌ای تصمیم بگیرند.

اعمال لایه‌های حفاظتی در برابر تهدیدات
یک مقام ارشد دولت آمریکا پیش از این نشست در پاسخ به این سوال خبرنگار خبرگزاری رویترز که آیا این نخستین نشست در نوع خود است و اینکه ایالات‌متحده موضوع سلاح‌های هسته‌ای را در اولویت قرار خواهد داد یا خیر، گفت: «این نخستین جلسه در این زمینه است. بنابراین ما انتظار داریم که در مورد طیف کاملی از خطرات احتمالی ناشی از هوش مصنوعی بحث و گفت‌وگو کنیم، اما در این مرحله هیچ موضوع خاصی را پیش‌داوری نمی‌کنیم.» این مقام ارشد گفت که به‌کارگیری سریع قابلیت‌های هوش مصنوعی در بخش‌های غیرنظامی، نظامی و امنیت ملی چین تا حد زیادی می‌تواند امنیت ایالات‌متحده و متحدانش را تضعیف کند و همچنین این مذاکرات به واشنگتن اجازه می‌دهد تا به‌طور مستقیم نگرانی‌های خود را به مقامات چینی اعلام کند. او در ادامه گفت: «برای شفافیت بیشتر مذاکرات با پکن، هیچ تمرکز خاصی بر ترویج مدلی از همکاری فنی یا همکاری در تحقیقات مرزی در هر موضوعی وجود ندارد و البته که سیاست‌های حفاظتی دولت آمریکا درباره فناوری اصلا قابل مذاکره نیست.»

رویترز در گزارشی اعلام کرده است که دولت بایدن قصد دارد لایه‌های حفاظتی را روی مدل‌های هوش مصنوعی توسعه‌یافته در ایالات‌متحده قرار دهد که به چت‌بات‌های محبوبی مانند چت جی‌پی‌تی برای محافظت از فناوری در برابر کشورهایی مانند چین و روسیه کمک می‌کنند. یک مقام ارشد آمریکایی دیگر هم به خبرنگاران گفت که واشنگتن و پکن برای قانون‌گذاری و ایجاد چارچوب‌های درست در حوزه هوش مصنوعی با هم رقابت می‌کنند، اما همچنین امیدوارند که این موضوع را که آیا برخی قوانین می‌توانند از سوی همه کشورها پذیرفته شوند یا خیر، بررسی کنند. این مقام ارشد آمریکایی در گفت‌وگو با رویترز اعلام کرد: «ما قطعا درباره بسیاری از موضوعات و برنامه‌های هوش مصنوعی دیدار رو‌در‌رو نداریم، اما معتقدیم که ارتباط نزدیک در مورد خطرات مهم و جدی هوش مصنوعی می‌تواند جهان را ایمن‌تر کند.» با این همه اما مقامات چینی هم بر نیاز این کشور به توسعه فناوری هوش مصنوعی به شکل کنترل‌پذیر برای خود تاکید کرده‌اند.

سم برسنیک، محقق مرکز امنیت و فناوری‌های نوظهور دانشگاه جورج تاون، در این مورد گفت که هم ایالات‌متحده آمریکا و هم چین مشغول سرمایه‌گذاری عظیمی در زمینه هوش مصنوعی برای کاربردهای غیرنظامی و نظامی هستند، اما چین تمایل چندانی به بحث با ایالات‌متحده در مورد خطرات پیرامون هوش مصنوعی و کاربردهایش ندارد. برسنیک که به شکل متمرکز روی برنامه‌های کاربردی هوش مصنوعی و سیاستگذاری چین در حوزه تکنولوژی مطالعه می‌کند، در ایمیلی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «این جلسات برای مقامات آمریکایی فرصتی را فراهم می‌کند تا بتوانند به درک بهتری از رویکرد چین در راستای تعریف هوش مصنوعی و کاهش خطرات آن برسند.» او هر چشم‌انداز سریع و در دسترس از توافق‌نامه‌های الزام‌آور برای کاهش خطرات مرتبط با هوش مصنوعی را کنار گذاشت، اما تاکید کرد که این مذاکرات ممکن است به دو طرف در اعتمادسازی متقابل و رسیدن به تفاهم در مورد مسائل هوش مصنوعی کمک کند.

شورای امنیت ملی کاخ سفید (NSC) اعلام کرده است که هیات آمریکایی شامل مقامات کاخ سفید و وزارتخانه‌های امور خارجه و بازرگانی خواهند بود و تارون چابرا، مشاور رئیس‌جمهور و مدیر ارشد تکنولوژی و امنیت ملی و همچنین نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات‌متحده در حوزه فناوری‌های حیاتی و نوظهور، ست سنتر (Seth Center)، در این مذاکرات تیم مقامات ارشد ایالات‌متحده را هدایت می‌کنند. به‌طور کلی این نشست بر رقابت گسترده‌تر دولت‌ها در سراسر جهان برای کشف چگونگی مهار هوش مصنوعی تاکید می‌کند؛ حتی در شرایطی که این فناوری به سرعت پیشرفت می‌کند و آمادگی کافی برای تغییر بسیاری از جنبه‌های زندگی روزمره، از آموزش و فضاهای کاری گرفته تا کپی‌رایت و حریم خصوصی را دارد. انتظار می‌رود در هفته آینده رهبران چند کشور برای دومین دور مذاکرات در مورد ایمنی مدل‌های پیشرفته هوش مصنوعی در سئول گرد هم بیایند. دور اول این مذاکرات در سال گذشته میلادی و در یک پایگاه سابق رمزشکنی مربوط به زمان جنگ در بریتانیا برگزار شد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.