سخت‌افزار

October 11, 2024
16:36 جمعه، 20ام مهرماه 1403
کد خبر: 175392

چین باتری مریخی ساخت

دانشمندان چینی یک باتری برای کار در سیاره مریخ ساخته‌اند که انرژی خود را از جو این سیاره می‌گیرد و در سرمای یخبندان نیز از کار نمی‌افتد و می‌تواند ماه‌ها به طور مداوم کار کند.

به گزارش ایسنا، انسان‌ها برای فرود آمدن و کاوش سیاره سرخ در سال‌های آینده در حال آماده شدن هستند، اما با وجود منابع محدود و شرایط سخت این سفر، هرچه سبک‌تر سفر کنیم، بهتر است.

یک مانع بزرگ، یک منبع انرژی ثابت برای پایگاه‌ها، مریخ نوردها و سایر تجهیزات مورد نیاز برای اکتشاف و سکونت در مریخ است.

از آنجایی که انتقال بسیاری از زیرساخت‌ها به مریخ دشوار است، محققان به دنبال راه حل‌های جایگزین هستند.

اکنون گروهی از دانشمندان دانشگاه علم و فناوری چین راه حل جدیدی ارائه کرده‌اند و آن، ساخت باتری منحصر به فردی است که از جو مریخ به عنوان منبع انرژی استفاده می‌کند.

محققان در بیانیه مطبوعاتی خود خاطرنشان کردند: این رویکرد، وزن باتری را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد و آن را برای ماموریت‌های فضایی مناسب‌تر می‌کند.

استفاده از گازهای مریخ

مریخ یک سیاره خشن با ترکیب جوی پیچیده است که ۹۵.۳۲ درصد از کربن دی اکسید، ۲.۷ درصد از نیتروژن، ۱.۶ درصد از آرگون، ۰.۱۳ درصد از اکسیژن و ۰.۰۸ درصد از کربن مونوکسید تشکیل شده است.

علاوه بر این، مریخ بین روز و شب با اختلاف دمای چشمگیر در حدود ۶۰ درجه سانتیگراد روبرو می‌شود.

پژوهش حاضر امکان استفاده از «باتری‌های مریخی» را در شرایط واقعی سیاره مریخ نشان می‌دهد.

محققان می‌گویند که این باتری می‌تواند به طور مستقیم از گازهای موجود در جو مریخ به عنوان منبع سوخت خود استفاده کند که مشابه با نحوه عملکرد یک پیل سوختی است.

باتری مریخی به جای ذخیره انرژی مانند یک باتری معمولی، با واکنش مداوم با مواد شیمیایی تا زمانی که سوخت در دسترس است، الکتریسیته تولید می‌کند.

در طول تخلیه شارژ، الکترودهای باتری با گازهای مریخ برهم‌کنش می‌کنند و یک واکنش شیمیایی ایجاد می‌کنند که الکتریسیته تولید می‌کند و هنگامی که تخلیه می‌شود، می‌توان آن را با استفاده از انرژی خورشیدی یا هسته‌ای برای عملکرد پایدار شارژ کرد.

در بیانیه مطبوعاتی محققان آمده است: پس از اتمام شارژ، باتری می‌تواند با استفاده از انرژی خورشیدی برداشت‌ شده از سطح مریخ دوباره شارژ شود و آن را برای تخلیه‌های بعدی آماده کند.

کار در شرایط یخبندان

نوسانات شدید دمای مریخ می‌تواند چالش برانگیز باشد، اما این باتری سبک وزن برای مقاومت در برابر آنها ساخته شده است.

جالب اینجاست که می‌تواند ماه‌ها به طور مداوم کار کند و عمر چرخه شارژ و تخلیه شارژ آن ۱۳۷۵ ساعت معادل با تقریباً دو ماه مریخی است.

این تیم حتی تغییرات دمای شدید سیاره را برای بررسی عملکرد آن شبیه‌سازی کردند و این باتری قادر بود در نقطه انجماد صفر درجه سانتیگراد نیز کار کند و چگالی انرژی ۳۷۳.۹ وات‌ساعت بر کیلوگرم را در این سطح دما نشان داد.

در بیانیه مطبوعاتی این فرآیند توضیح داده شده است: فرآیندهای شارژ و تخلیه شارژ این باتری شامل تشکیل و تجزیه کربنات لیتیوم است، در حالی که مقادیر کمی از اکسیژن و کربن مونوکسید در جو مریخ به عنوان کاتالیزور واکنش عمل می‌کنند و به طور قابل توجهی تبدیل کربن دی اکسید را تسریع می‌کنند.

محققان همچنین طراحی باتری را برای بهبود عملکرد آن بهینه کردند. آنها می‌خواستند حجم جو مریخ را افزایش دهند که می‌تواند با الکترودهای باتری در هنگام شارژ و تخلیه شارژ تعامل کند تا به بهبود کارایی و ظرفیت انرژی باتری کمک کند.

طراحی این باتری دارای یک ساختار سلولی تا شده است که به جو مریخ اجازه می‌دهد تا با سطح بیشتری از باتری برای تعامل با الکترودهای یکپارچه مواجه باشد.

آنها همچنین اندازه سلول‌های باتری را به ۴ سانتی‌متر مربع افزایش دادند تا چگالی انرژی آن را افزایش دهند.

تحقیقات آینده بر روی توسعه باتری‌های مریخ حالت جامد متمرکز خواهد شد که می‌توانند بر چالش‌های نوسانات فشار و دما غلبه کنند و راه را برای سیستم‌های اکتشاف فضایی پیشرفته هموار کنند.

این یافته‌ها در مجله Science Bulletin گزارش شده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.