اینترنت و شبکه

خبر اول

رسانه‌های اجتماعی

فناوری اطلاعات

March 9, 2025
16:29 یکشنبه، 19ام اسفندماه 1403
کد خبر: 187826

فیروزآبادی: تا شب عید تحول خاصی برای رفع فیلترینگ رخ نمی‌دهد

منبع: زومیت

دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی می‌گوید بعید است تا پایان سال رفع فیلتر دیگری اتفاق بیفتد و مشخص هم نیست که دولت با کدام پلتفرم‌ها مذاکر کرده است.
رفع فیلتر قطره‌چکانی که ماحصل تلاش‌های چندماهه دولت برای آزاد کردن دسترسی کاربران به پلتفرم‌ها، تا امروز فقط شامل حال واتس‌اپ و گوگل‌پلی شده و با تداوم فیلترینگ سایر پلتفرم‌های پرکاربرد فیلترشکن‌ها همچنان فعال هستند.

برداشته شدن محدودیت دسترسی به این دو پلتفرم هرچند ضروری بود اما ادامه پیدا کردن فیلترینگ بقیه شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها باعث شده مطالبه مردم برای برداشته شدن محدودیت‌ها پابرجا باقی بماند.

چندی پیش زمزمه‌هایی درباره این که تا پیش از نوروز ۱۴۰۴ در راستای اجرای مرحله دوم رفع فیلترینگ پلتفرم‌های دیگری هم از بند محدودیت رها می‌شوند، شنیده شد. در میان فهرست بلندبالای پلتفرم‌های فیلترشده، نام تلگرام و یوتیوب شنیده می‌شد.

اخبار منتشرشده حاکی از آن بود که طبق مصوبه ۳۲ بندی شورای عالی فضای مجازی تا شب عید این دو پلتفرم رفع فیلتر می‌شوند. البته در این مصوبه که تنها خلاصه‌ای از آن در دسترس است و متن کامل آن هم به گفته آقامیری، دبیر شورای عالی فضای مجازی، منتشر نخواهد شد، برای تلگرام و یوتیوب برنامه رفع فیلتر مشابه واتس‌اپ و گوگل‌پلی مد نظر نیست بلکه ایده مطرح‌شده در آن طرح ساختن پوسته برای یوتیوب و مذاکره با تلگرام برای همکاری با ایران و سپس، رفع فیلتر آن است.

البته کارشناسان اعتقاد دارند ایجاد پوسته برای پلتفرم‌ها خطرناک است و مشکلاتی ایجاد می‌کند که به زعم کارشناسان فیلترشده باقی ماندن پلتفرم‌ها بهتر از ساختن پوسته برای دسترسی بدون فیلتر به آن‌ها است.

با این حال، هرچند هنوز هیچ خبر رسمی در مورد رفع فیلتر جدیدی مطرح نشده و اخبار منتشرشده هم بیشتر در حد گمانه‌زنی است. حتی فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، نیز در حاشیه‌ جلسه ۲۴ بهمن هیأت دولت درباره احتمال رفع فیلتر تلگرام و یوتیوب تا پایان سال ۱۴۰۳ صرفا ابراز امیدواری کرده و خبر قطعی نداده بود:

رفع فیلترینگ تلگرام و یوتیوب در دستور کار شورای عالی فضای مجازی و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار دارد و امیدواریم زودتر انجام شود. من امیدوارم این اتفاق تا قبل از عید بیفتد اما برای اینکه بدقول نشوم، قولی نمی‌دهم.
– فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت

امروز، ۱۹ اسفند ماه، ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی، نیز در خصوص احتمال رفع فیلترینگ پلتفرم‌ها تا شب عید به خبرآنلاین گفته است:

من خیلی اطلاعاتی ندارم اما سیگنالی دیده نمی‌شود. بیشتر سیگنال‌نما است. من مایل هستم که فیلترینگ برداشته شود اما به نظر نمی‌آید که تا شب عید تحول خاصی رخ بدهد.
– ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی

روز گذشته اظهارات محمدامین آفامیری، دبیر شورای عالی فضای مجازی، نیز منتشر شد و او اعلام کرد که «مذاکرات مختلفی توسط دستگاه‌های اجرایی با پلتفرم‌های خارجی آغاز شده است. برخی از آن‌ها استقبال کرده‌ و برخی هنوز در حال بررسی موضوع هستند. امیدواریم که زودتر بتوانیم چارچوب‌هایی را با آن‌ها نهایی کنیم.»

دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازات با اشاره به این موضوع، اظهارات آقامیری را مبهم خوانده و توضیح داد:

پاسخی که داده شده، خیلی مبهم است. من نمی‌دانم کدام سکوها حاضر شده‌اند که با دوستان صبحت کنند، اما بعید می‌دانم که صحبتی شده باشد. به خصوص سکوهای معروف که آمریکایی هستند و با ما مذاکره نمی‌کنند.
– ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی

ابوالحسن فیروزآبادی درباره ادامه مسیر شورای عالی فضای مجازی نیز معتقد به لزوم طراحی و در نظر گرفتن برنامه‌های جدید توسط این شورای عالی است:

«من فکر می‌کنم شورای عالی فضای مجازی در سال‌های اولیه خودش نسبت به ترویج مسائل فضای مجازی، هماهنگی بین دستگاه‌ها و تهیه اسناد و مصوبات، راه‌اندازی پیام‌رسان‌ها و ساماندهی فضای مجازی موفق بود و نقش خوبی ایفا کرد. درباره آینده هم باید برنامه‌هایی ارائه کند که نشان بدهد این شورا مورد نیاز کشور است.»

او همچنین اعتقاد دارد که «شوراهایی مانند شورای عالی فضای مجازی، باید دوره محدودی داشته باشند؛ یک کاری را باید در کشور راه بیاندازند و به آن سرعت ببخشند. باقی کارها باید از طریق مجاری خاص خودشان صورت بگیرد.»

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.