سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

۱۴۰۵-۰۳-۱۷
۱۰:۵۹ یکشنبه، ۱۷ام خردادماه ۱۴۰۵
کد خبر: 220854

گوگل ظرفیت پردازشی اسپیس‌ایکس را رزرو کرد

منبع: ایسنا

شرکت «اسپیس‌ایکس»، پیش از عرضه اولیه تاریخی سهام خود، قرارداد بزرگی با شرکت گوگل در حوزه توان پردازشی امضا کرده است.

گوگل بر اساس مفاد این قرارداد، از اکتبر ۲۰۲۶ تا ژوئن ۲۰۲۹، ماهانه ۹۲۰ میلیون دلار به «اسپیس‌ایکس» پرداخت خواهد کرد تا به حدود ۱۱۰ هزار پردازنده گرافیکی انویدیا، پردازنده‌های مرکزی (CPU)، حافظه و سایر قطعات مرتبط دسترسی داشته باشد.

این قرارداد از نظر مدت و مقیاس، مشابه توافق اخیر «اسپیس‌ایکس» با شرکت «آنتروپیک» است که در اواخر ماه مه اعلام شد. در توافق مذکور، «آنتروپیک» متعهد شد ماهانه ۱.۲۵ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۹ برای استفاده از تمام ظرفیت رایانش دیتاسنتر «کلوسوس یک» در نزدیکی ممفیس در ایالت تنسی پرداخت کند؛ دیتاسنتری که شرکت «ایکس‌ای‌آی» (xAI) ابتدا برای پروژه‌های هوش مصنوعی خود ساخته بود و اکنون بخشی از اکوسیستم مرتبط با «اسپیس‌ایکس» محسوب می‌شود.

بر اساس گزارش‌ها، قرارداد گوگل حدود نیمی از ظرفیت پردازشی‌ را پوشش می‌دهد که «آنتروپیک» در «کلوسوس یک» در اختیار دارد. «اسپیس‌ایکس» اعلام نکرد که گوگل دقیقا از کدام دیتاسنتر استفاده خواهد کرد. ایلان ماسک، بنیان‌گذار «اسپیس‌ایکس» پیش‌تر گفته بود که دیتاسنتر «کلوسوس ۲» برای «ایکس‌ای‌آی» رزرو خواهد شد.

در حالی که «آنتروپیک» پیش از این قرارداد با محدودیت شدید در ظرفیت پردازشی مواجه بود، گوگل در وضعیت متفاوتی قرار دارد و حتی برخی برآوردها آن را بزرگ‌ترین مالک مستقل زیرساخت پردازش هوش مصنوعی در جهان می‌دانند.

سخنگوی گوگل در بیانیه‌ای این قرارداد را نتیجه افزایش غیرمنتظره تقاضا برای محصولات هوش مصنوعی جدید این شرکت دانست و گفت: گوگل کلود و «اسپیس‌ایکس»، شرکای قدیمی هستند. این قرارداد، توافقی کوتاه‌مدت و موقت است تا ظرفیت لازم برای پاسخ به رشد شدید تقاضای مشتریان برای پلتفرم عامل‌های هوش مصنوعی «جمینای اینترپرایز» (Gemini Enterprise) فراهم شود؛ تقاضایی که از پیش‌بینی ما نیز بیشتر بوده است.

با این حال، شرکت مادر گوگل، «آلفابت» در حال افزایش شدید هزینه‌های سرمایه‌ای است و تنها در سال جاری بیش از ۱۸۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری برنامه‌ریزی و پیش‌بینی کرده این رقم در سال ۲۰۲۷، به‌طور قابل توجهی افزایش یابد. «آلفابت» همچنین به تازگی از فروش سهام به ارزش ۸۰ میلیارد دلار خبر داده است.

طبق این قرارداد، امکان لغو نیز وجود دارد، به‌طوری‌که هر دو طرف می‌توانند پس از ۳۱ دسامبر ۲۰۲۶ با اطلاع ۹۰ روزه آن را فسخ کنند. همچنین دسترسی گوگل به ظرفیت دیتاسنتر به‌صورت تدریجی و تا سپتامبر با هزینه کمتر افزایش می‌یابد.

در صورتی که «اسپیس‌ایکس» تا ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۶ نتواند ظرفیت توافق‌ شده پردازشگرهای گرافیکی (GPU) را فراهم کند، گوگل پس از یک دوره یک‌ماهه می‌تواند قرارداد را لغو کند یا همان مقدار تحویل‌ شده را با کاهش هزینه بپذیرد.

این قرارداد فقط یک هفته پیش از آغاز پیش‌بینی‌ شده معاملات سهام «اسپیس‌ایکس» در بورس نزدک اعلام شده است. بر اساس اسناد ارائه‌ شده به کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، این شرکت قصد دارد حدود ۷۵ میلیارد دلار سرمایه جذب کند و ارزشی نزدیک به ۱.۷۵ تریلیون دلار داشته باشد؛ رقمی که آن را به بزرگ‌ترین عرضه اولیه تاریخ تبدیل می‌کند.

بر اساس گزارش تک‌کرانچ، گوگل، یکی از سرمایه‌گذاران قدیمی «اسپیس‌ایکس» است و پیش‌بینی می‌شود ارزش سهامش در این شرکت پس از عرضه اولیه، بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار باشد. همچنین گزارش‌ها حاکی از آن است که دو شرکت درباره ساخت دیتاسنترهای مداری نیز در حال مذاکره هستند، پروژه‌ای که می‌تواند بخشی از برنامه‌های آینده «اسپیس‌ایکس» پس از عرضه اولیه باشد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.