رسانه‌های اجتماعی

September 5, 2017
18:20 سه شنبه، 14ام شهریورماه 1396
کد خبر: 84797

دورخیز فیس‌بوک برای ارائه سرویس رایگان اینترنت در ابعاد جهانی

“لابراتوار ارتباطات” فیس بوک با بهره‌گیری از هوش مصنوعی، نقشه‌ای دقیق (با دقت ۵ متر) و با وضوح‌بالا از پراکندگی و تراکم جمعیتی جهان در ۲۳ کشور را تهیه‌کرده که سبب می‌شود ارائه سرویس اینترنت در ابعاد جهانی با سهولت بیشتری صورت بگیرد.
 
این نقشه تراکم جمعیتی حاصل همکاری مشترک بین لابراتوار ارتباطات فیسبوک، دانشگاه کلمبیا و بانک جهانی است که فیس‌بوک در این پروژه به‌عنوان بخشی از تلاش‌های خود برای راه‌اندازی خدمات ارتباطی بی‌سیم در مناطق روستایی در سراسر جهان تلاش کرده است.
 
فیسبوک می‌خواهد با استفاده از این اطلاعات، شبکه جهانی پهپادها و ماهواره‌های فراهم‌کننده اینترنت خود را ساماندهی کرده و توسعه دهد.
 
شرکت “مارک زاکربرگ” در حال توسعه انواع مختلفی از فناوری برای ارائه دسترسی به اینترنت (از هواپیماهای بدون سرنشین گرفته تا ماهواره‌ها) بوده و امیدوار است که این نقشه بتواند برای تشخیص اینکه کدام فناوری برای کدام ناحیه مناسب است، مورد استفاده قرار گیرد.
 
جنا لوویس، رئیس فدراسیون مشارکت نوآوری استراتژیک و منابع انسانی، می‌گوید: “از این داده‌ها می‌توان برای شناختن توزیع جمعیت بر روی زمین استفاده کرد تا بهترین تکنولوژی‌های ارتباطی را در مکان‌های مختلف ارزیابی کرد؛ ما این را به عنوان یک گزینه مناسب برای خدمت به جمعیت‌هایی می‌بینیم که یا به اینترنت دسترسی نداشته و یا اینترنت ضعیف دارند.”
 
فیس‌بوک از چند سال قبل درصدد ارائه خدمات اینترنت فوق‌سریع در نقاط دورافتاده جهان از طریق به پرواز درآوردن پهپادهای غول‌پیکر است، اما اجرای درست این طرح قبل از هرچیز مستلزم وجود نقشه‌ای از پراکندگی دقیق جمعیتی در کشورهای مختلف است و حالا این نقشه در برخی کشورها تهیه‌شده است.
 
تهیه این نقشه‌ها از طریق ترکیب تصاویر ماهواره‌ای و آمار در اختیار دولت‌های جهان صورت گرفته است. درنهایت فیس‌بوک این داده‌ها را در اختیار شبکه عصبی هوش مصنوعی خود قرار داده تا از این طریق بتواند دریابد در هر بخش از این ۲۳ کشور دقیقاً چند نفر زندگی می‌کنند. دقت این نقشه‌ها در حد ۵ متر است.facebook population density map
فیس‌بوک می‌گوید با این شیوه شناسایی افراد ساکن در نقاط دورافتاده یا فقیرنشین که به اینترنت دسترسی ندارند تسهیل می‌شود و لذا ارائه خدمات اینترنتی مبتنی بر پهپاد یا ماهواره با دقت بیشتر و صرف وقت کمتر صورت می‌گیرد.
 
هم‌اکنون از مجموع حدود ۵۰۰ ماهواره در حال گردش به دور زمین  ۲۵۰ ماهواره کاربرد تجاری دارند و پیش‌بینی می‌شود تعداد زیادی از آنها برای ارائه خدمات اینترنت در نقاط دورافتاده زمین قابل‌استفاده باشند. البته شرکت‌هایی مانند فیس‌بوک با ارائه این خدمات به دنبال تبلیغ به نفع سرویس‌های ارائه‌شده توسط خود و کسب درآمدهای هنگفت هستند.
 
یافته‌های فیسبوک نشان می‌دهد که از ۲۳ کشور بررسی‌شده ۹۹% جمعیت حاشیه‌نشین در شعاع ۶۳ کیلومتری نزدیک‌ترین شهر زندگی می‌کنند؛ قرار است در آینده نزدیک این نقشه‌ها تمام کشورهای جهان را در بر بگیرد.
 
فیسبوک و همکارانش از یک نرم‌افزار برای شناسایی ساختمان‌های موجود در تصاویر ماهواره‌ای و همچنین و همچنین از تکنیک‌های دید رایانه‌ای در تصاویر ماهواره‌ای با وضوح بالای شرکت DigitalGlobe استفاده کرده و پس‌ازآن با استفاده از داده‌های سرشماری و چند برنامه دیگر این نقشه را تهیه کردند.
 
آنها از یک مدل شبکه عصبی پیچیده Convolutional neural networks  استفاده کردند که قادر به شناسایی ساختمان‌های موجود در سراسر جهان است.
 
به گفته مقامات این شرکت، از این نقشه تراکم جمعیت می‌توان برای افزایش کیفی اینترنت رایگان و همچنین شناسایی محل دقیق زندگی تمام مردم جهان و کاربران فیسبوک استفاده کرد.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.