بانکداری و پرداخت الکترونیک

فناوری اطلاعات

December 23, 2023
18:18 شنبه، 2ام دیماه 1402
کد خبر: 155337

انتقاد از محدودیت کاربردهای هوش مصنوعی در بانکداری به کلیشه‌ها

منبع: پیوست

نگاه به هوش مصنوعی در بانکداری هوشمند ایران از دید کارشناسان و صاحب‌نظران در سطح سنتی و کلیشه‌ای قرار دارد و از روندهای روز دنیا عقب‌تر است. با این حال، این فعالان اولویت اصلی توسعه هوش مصنوعی را در زمینه بانکداری عنوان کردند و همچنین توسعه بانکداری هوشمند را در توجه به هوش مصنوعی مولد دانستند.

در اولین روز (۲ دی‌ماه) از بیست و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی مخابرات، فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال(تلکام) نشست هوش مصنوعی در بانکداری هوشمند ایران با حضور بخش دولتی و خصوصی برگزار شد. علیرضا ماهیار مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک با تاکید بر غلبه نگاه سنتی در بانکداری کشور عنوان کرد: ما در فرایندهای بانکداری نسبت به روندهای جهانی عقب هستیم. امروز اکثر شعب بانک‌های دولتی شبیه به یکدیگر هستند این در حالی است که در بانک‌های بزرگ دنیا اصلا نگاه سنتی ما شعبه وجود ندارد و تمام روندهای بانکی و همچنین اخذ مشاور برای امور مالی و بانکی با استفاده از هوش مصنوعی، هوشمند و دیجتالی شده است.

ماهیار نگاه به هوش مصنوعی در بانکداری کشور را کلیشه‌ای دانست و گفت: در نظام بانکداری ما استفاده از هوش مصنوعی به کلیشه‌ها محدود شده است. برای مثال در زمینه اعتبارسنجی ما تنها به اعتبارسنجی مالی که یک کلیشه است توجه داریم. در حالی که، در جهان اعتبارسنجی یک جریان است و سنجش رفتار و اعتبارسنجی در همراهی نهادهای مختلف صورت می‌گیرد. ما در توسعه هوش مصنوعی نیازمند یک نقشه راه هستیم تا تنها هوش مصنوعی به بانک‌ها محدود نشود. باید از رفتار جزیره‌ای در مواجهه با هوش مصنوعی پرهیز کنیم و همه فرایندها را در کنار هم ببینیم.

نیما امیرشکاری: به هوش مصنوعی مولد توجه نکرده‌ایم

نیما امیرشکاری مشاور ارشد بانکداری الکترونیکی، درباره هوش مصنوعی در بانکداری عنوان کرد: هوش مصنوعی در بانکداری موضوع جدیدی است اما آنچه امروز در بانکداری دنیا در زمینه هوش مصنوعی محل توجه است؛ هوش مصنوعی مولد است. امروز هوش مصنوعی سنتی، در جهان یک بلوغی را تجربه کرده و فرایندهای جدیدی در زمینه هوش مصنوعی مولد مطرح شده است.

او ادامه داد: ما در کشور به فاز دوم هوش مصنوعی یعنی هوش مصنوعی مولد توجه نکرده‌ایم. در حال حاضر، شبیه‌سازی اقتصادی و مدل‌سازی اقتصادی از طریق هوش مصنوعی مولد انجام می‌شود و بانک‌ها با سنجش حوزه‌های مختلف به افزایش سود، کاهش نرخ نکول و تحلیل رفتار متقابل مشتری می‌پردازنند.

امیرشکاری در ادامه از نقش متمایزکننده هوش مصنوعی گفت: بانک‌ها باید بتوانند با استفاده از هوش مصنوعی تمایز خود را از دیگر بانک‌ها آشکار کنند و وجه تمایز معناداری برای مشتری ایجاد کنند. ایجاد این تمایز از طریق هوش مصنوعی امکان‌پذیر است.

مشاور رئیس پژوهشگاه ارتباطات: در ۱۴۱۲ در زمینه هوش مصنوعی در جایگاه دهم دنیا خواهیم بود

محمدشهرام معین مشاور رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات هوش‌ مصنوعی به نقشه راه هوش مصنوعی در کشور اشاره کرد و گفت: از ۱۵ سال پیش تالیف نقشه راه هوش مصنوعی را آغاز کردیم. در این نقشه راه اولویت ما حوزه بانکداری هوشمند است و در چشم‌انداز این سند ایران در سال ۱۴۱۲ در جایگاه دهم دنیا در زمینه هوش مصنوعی قرار خواهد گرفت.

او ادامه داد: هدف ما از توسعه هوش مصنوعی در کشور رشد اقتصادی و افزایش رفاه جامعه است. رسیدن به چنین جایگاهی در حدود ۸ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری می‌خواهد و اگر این مهم محقق شود هوش مصنوعی از تولید ناخالص ملی سهم ۱۲ درصدی خواهد داشت. معتقدم برای رسیدن به اهداف این نقشه راه بایستی به هوش مصنوعی مولد توجه کنیم.

مشاور ارشد هوش مصنوعی بانک صادرات: باید یک استاندارد برای داده‌های بانکی تعریف کنیم

محمد صبری مدرس دانشگاه درباره نقش هوش مصنوعی در بانکداری هوشمند گفت: در هوش مصنوعی داده حرف اول را می‌زند و بانک‌ها داده بسیاری دارند که برای توسعه هوش مصنوعی و بانکداری به این داده‌ها نیاز داریم. امروز ۸۰ درصد از بانک‌های ما مساله احراز هویت آنلاین و افتتاح حساب غیرحضوری را حل کرده‌اند. ما در زمینه لندتک نیز خوب پیش آمده‌ایم. هوش مصنوعی می‌تواند به توسعه این حوزه‌ها و دیگر حوزه‌های نوظهور کمک کند. در آینده تلاقی هوش مصنوعی و بلاکچین را خواهیم داشت و روندهای جدید جایگزین روندهای فعلی بانکی خواهند شد.

محمد عالیشاهی مشاور ارشد هوش مصنوعی بانک صادرات گفت: در حوزه بانکی حجم داده و تنوع سرویس‌ها در حال افزایش است. از طرفی تعداد بالای مشتریان و پیچیدگی‌های خدمات و سرویس‌ها در کنار عدم بلوغ سازمانی، مانع توسعه هوش مصنوعی در بانکداری کشور شده است.

او ادامه داد: همچنین عده‌ای انتظار دارند استفاده از هوش مصنوعی بر روی سرورهای قدیمی انجام شود، کاری که پروژه‌های بسیاری را با خطر شکست مواجه می‌کند. امروز ما با استفاده از هوش مصنوعی باید به سمت یکپارچگی داده‌های بانکی از قبیل داده‌های ساخت‌یافته و داده‌های ساخت‌نیافته برویم. ما نیاز داریم در زمینه داده‌ها یک استاندارد تعریف کنیم تا داده‌ها از سطح کیفی مناسب برای استفاده در هوش مصنوعی برخوردار شوند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.