سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

December 31, 2023
14:02 یکشنبه، 10ام دیماه 1402
کد خبر: 156219

نقشه راه TSMC تا سال ۲۰۲۰: تولید تراشه با 1 تریلیون ترانزیستور

منبع: دیجیاتو

در کنفرانس اخیر IEDM، شرکت تایوانی TSMC از نقشه راه نیمه‌رساناها و گره‌های (Nodes) تولید نسل بعدی تراشه‌های خود رونمایی کرد. در این کنفرانس از نوعی معماری انباشته‌سازی سه‌بعدی مبتنی بر چیپلت پرده برداشته شد که می‌توان با آن یک تریلیون ترانزیستور را در یک تراشه گنجاند. انتظار می‌رود که این تراشه در سال 2030 رونمایی شود.

براساس گزارش TechSpot، شرکت TSMC برای رسیدن به یک تریلیون ترانزیستور در یک تراشه، از فناوری‌های بسته‌بندی مانند CoWoS ،InFO و SoIC استفاده خواهد کرد. این شرکت همچنین انتظار دارد که با این فناوری‌ها تا سال 2030 معماری مونولیتیک خود را به 200 میلیارد ترانزیستور برساند.

 در‌حال‌حاضر TSMC درحال توسعه گره‌های تولید N2 و N2P کلاس 2 نانومتری و فرایندهای ساخت A14 کلاس 1.4 نانومتری و A10 کلاس 1 نانومتری است. این شرکت انتظار دارد تا پایان سال 2025، تولید 2 نانومتری خود را آغاز کند. تایوانی‌ها در سال 2028 نیز به‌سمت فرایند 1.4 نانومتری A14 حرکت خواهند کرد و احتمالاً تا سال 2030 ترانزیستورهای 1 نانومتری تولید می‌کنند.

تراشه انویدیا GH100 با 80 میلیارد ترانزیستور یکی از پیچیده‌ترین پردازنده‌های یکپارچه موجود در بازار است. بااین‌حال، اندازه این پردازنده‌ها بزرگ‌تر و البته گران‌تر است. ازاین‌رو، TSMC معتقد است که تولیدکنندگان از معماری‌های چندچیپلتی همانند معماری تراشه Instinct MI300X از AMD که اخیراً عرضه شده یا Ponte Vecchio اینتل که دارای 100 میلیارد ترانزیستور است، استفاده خواهند کرد.

درهمین‌حال، اینتل روی فرایند 2 نانومتری (20 آمپر) و 1.8 نانومتری (18 آمپر) خود کار می‌کند. یکی از مزیت‌های این فناوری جدید، سیستمی برای انتقال انرژی از پشت (Backside) به نام PowerVia است که می‌تواند چگالی بالاتر، سرعت کلاک بیشتر و مصرف انرژی کمتر را فراهم کند. «پت گلسینگر»، مدیرعامل اینتل، ادعا کرده است که گره پردازشی 18A آن‌ها نسبت به تراشه‌های 2 نانومتری TSMC عملکرد بهتری خواهد داشت.

برای مقایسه عملکرد این دو غول تراشه‌سازی باید تا نیمه دوم سال 2024 منتظر ماند. TSMC احتمالاً تا آن زمان N3P را در کنار محصولات 20A و 18A خود به تولید انبوه می‌رساند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.