باندپهن

مخابرات فضایی

February 3, 2024
16:51 شنبه، 14ام بهمنماه 1402
کد خبر: 159889

شرکت جیلی چین چند ماهواره ارتباطی به فضا فرستاد

منبع: Peivast

این هفته یک موشک چینی چندین ماهواره ارتباطات متعلق به یکی از بزرگترین خودروسازان کشور را به مدار پایینی زمین برد. این پرتاب گام مهمی در جهت تقویت تلاش‌های پکن در حوزه ارتباطات فضایی است. با وجود موفقیت ناچیز شرکت‌های دولتی، جیلی به عنوان یکی از معدود فعالان خصوصی چین با احداث کارخانه تولید ماهواره با قدرت برای رقابت با اسپیس‌اکس ایلان ماسک وارد عمل شده است.

خودروساز چینی قرار است از این ماهواره‌ها برای ارتباط خودروهای خود استفاده کند و اولین ماهواره‌های این شرکت در اواسط سال ۲۰۲۲ در مدار قرار گرفتند. جیلی قصد دارد تا پایان سال منظومه‌ای با ۷۲ ماهواره ایجاد کند.

مدیرعامل زیرشاخه فضایی جیلی می‌گوید در مسیر حرکت از 5G و 6G، ارتباطات فراگیر ماهواره‌ای از اهمیت بالایی برخوردار است و رقابت زیادی دربخش اینترنت اشیا و خودروهای خودران و متصل شکل می‌گیرد.

بلومبرگ می‌گوید این پرتاب در ساعت ۷ و ۳۷ دقیقه به وقت محلی در روز پنجشنبه از شهر سیچوآن انجام گرفته است و ماهواره‌های Geespace، از زیرمجموعه‌های گروه هلدینگ جیلی (Zhejiang Geely)، را با خود به مدار پایین زمین برده است.

جی‌اسپیس می‌خواهد با ایجاد شبکه‌ای از ماهواره‌ها در ۶۰۰ کیلومتری زمین امکان اتصال خودروهای خودران و پشتیبانی از برخی‌ قابلیت‌های خودروهای جیلی را فراهم کند. این شرکت امیدوار است تا علاوه بر خودروها، اتصال لوازم الکترونیکی را نیز ممکن سازد. در صنعت داغ خودروسازی و زیرساخت فضایی، امکان ارتباطات ماهواره‌ای به یکی از موضوعات مهم برای مشتریان تبدیل شده است.

تونی ونگ، مدیرعامل جی‌اسپیس، در مصاحبه‌ای با بلومبرگ پیش از پرتاب ماهواره‌ها گفت: «در حال حاضر شاید من قابلیت ماهواره داشته باشم و شما نه. اما در آینده همه به این قابلیت مجهز می‌شوند و همه ماشین‌ها نیز همینطور.»

ونگ در این مصاحب به دو گوشی هوشمند سری میت هوای نیز اشاره کرد که امکان تماس ماهواره‌ای و ارتباط با سیستم راهبری ماهواره‌ای Beidou را دارند. امکان استفاده از ارتباطات ماهواره‌ای شرکت Geespace در حال حاضر برای خودروهای الکتریکی جیلی، از جمله Zeekr 001 FR و 007 و Galaxy E8 فراهم است.

چین برنامه‌های بزرگی برای رقابت فضایی خود دارد و طرح‌هایی برای فرود روی ماه و مریخ را در دستور کار قرار داده و همچنین توسعه سریع منظومه ماهواره‌ای در مدار پایینی زمین جزو اولویت‌های دولت است.

با وجود تاکید دولت، کسب‌وکارهای دولتی هنوز حضور چندانی در مدار پایینی زمین (LEO) ندارند و زیرمجموعه شرکت جیلی یکی از تنها شرکت‌های بخش خصوصی است که به پرتاب ماهواره روی آورده است. در حال حاضر شرکت اسپیس‌اکس آمریکا بیش از ۵ هزار ۳۰۰ ماهواره در مدار پایینی زمین دارد و ماهانه ده‌ها ماهواره جدید را به فضا پرتاب می‌کند.

این هفته پس از ۱۸ ماه جی‌اسپیس دومین دسته از ماهواره‌های خود را به مدار پایینی زمین فرستاد. این شرکت حالا برای تحقق اهداف خود و پرتاب ۷۲ ماهواره تا سال آینده با محدودیت زمانی مواجه است.

ونگ می‌گوید: «برای ایجاد این منظومه ماهواره‌‌ای باید شبکه و زیرساخت زمینی را ایجاد کنیم و به سمت بهره‌برداری تجاری از خدمت ابری برویم.»

در سال ۲۰۲۱ جی اسپیس ساخت کارخانه‌ای برای تولید ۵۰۰ ماهواره در سال را به پایان رساند. این شرکت ده‌ها ماهواره به استارات‌آپ‌ها، دانشگاه و دیگر فعالان فضایی چین فروخته است.

ونگ می‌گوید: «رقابت در بخش خودروهای الکتریکی برسر خدمت خودران و اینترنت اشیا است. زیرساخت ارتباطات نیز از 5G به سمت 6G در حال حرکت است. یکی از ویژگی‌های کلیدی این حرکت استفاده گسترده از ارتباطات ماهواره‌ای و شبکه راهبری است. از نظر ما تقاضا و اندازه این بازار به زودی به یک نقطه عطف می‌رسد.»

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.